Дострокові вибори в парламент мають покращити якість депутатського корпусу

Facebook Поділитись
Дострокові вибори в парламент мають  покращити якість депутатського корпусу

Дострокові парламентські вибори не мають бути  самоціллю, вони є абсолютно логічним кроком у надзвичайно важливому завданні зміни якості системи державної влади в Україні.  Всім зрозуміло, що  підсумки волевиявлення на виборах президента стали демонстрацією неприйняття народом корумпованої, непрофесійної, несистемної владної вертикалі, яка далека від державницьких цінностей  та служіння національним інтересам.   Тому діяти й надалі треба рішуче, оперативно, чітко. Таку думку в ефірі одного з національних телеканалів висловив президент УСПП Анатолій Кінах.

«Безумовно, дострокові вибори в парламент дозволять покращити якість депутатського корпусу, якщо відбудуться на основі нового виборчого закону. Хочу нагадати деяким завзятим захисникам   порядків та регламентів, що п’ять років тому коаліція брала зобов’язання ухвалити новий виборчий кодекс, однак чомусь не зробила цього, заборгувавши українському народові. Тому Верховній Раді  варто  прийняти закон  про скасування  мажоритарної системи як корумпованої та непрозорої та замінити її пропорційною, що значно підвищить  цивілізовану конкуренцію, сприятиме сучасній структурованості політичного спектру. У вигляді компромісу цілком можливо встановити  трьохвідсотковий бар’єр для проходження партій», – наголосив Анатолій Кінах.

Він в черговий раз загострив увагу на невідкладних і вкрай тривожних тенденціях,  які сьогодні складають порядок денний в державі. «Війна на сході, трудова міграція, що має тенденцію прискорюватися, демографічна криза, величезний державний борг міжнародним фінансовим структурам, деіндустріалізація, зростання тарифів і борги населення за ЖКП – це тільки частина проблем,  які треба негайно вирішувати, бо вони загрожують існуванню нашої державності.   Президент самотужки нездатний виконувати ці завдання – тільки разом з парламентом та урядом, які його підтримують та розуміють. І як що він докладає зусиль підвищити якість найвищих гілок влади, від яких залежить життя країні, його треба в цьому підтримати», – підсумував президент УСПП.

Анатолій Кінах підкреслив, що найважливішою опорою президента є й громадянське суспільство. Він нагадав, що на початку червня відбудеться засідання Національного форуму «Трансформація України» за участі патріархів церков, дипломатів, міжнародних експертів, лідерів громадянського суспільства, волонтерів, добровольців,  представників бізнесу тощо. На форум буде запрошено президента України В.О.Зеленського. Обговорюватиметься підготовка та реалізація Стратегії трансформації України на основі спільних дій з міжнародним співтовариством.