Ефективність у сфері поводження з ресурсами та використанням енергії – прямий шлях до успіху

Facebook Поділитись
Ефективність у сфері поводження з ресурсами та використанням енергії –  прямий шлях до успіху

Енергозберігаючі та ресурсоефективні технології сьогодні визначають конкурентоспроможність бізнесу, сприяють зростанню доданої вартості, створенню нових робочих місць. Щоб відповідати стандартам сучасних ринків, вітчизняні підприємства мають швидше модернізувати свої виробничі процеси, покращувати якість продукції, зменшувати витрати – і тут ефективність у сфері поводження з ресурсами та використанням енергії  є прямим шляхом до успіху. Ця теза стала головною в УСПП під час круглого столу «Впровадження енергозберігаючих та ресурсоефективних технологій у переробній промисловості та АПК України: досягнення та перспективи». Він організований Центром ресурсоефективного та чистого виробництва, Українською аграрною конфедерацією та УСПП.

«До 2025 р. країни «великої сімки» планують 75%  енергії отримувати за рахунок теплових насосів, їх світовий ринок нині дорівнює ринку озброєнь. Є дуже правильним, що й вітчизняні підприємства швидко освоюють випуск цих виробів, хоча можливості ще далеко не реалізовані. В сфері, перспективи якої ми обговорюємо, є багато місця для креативу, підприємницьких інновацій. Ми дуже плідно співпрацюємо з литовською фірмою  «Global BOD Group», яка встановлює сонячні панелі не суцільними блоками, а на палях, залишаючи  відкритою окремі земляні майданчики, де вирощуються аграрні культури. Таким чином не лише виробляється енергія, а збільшується врожай, відбувається значна  економія води. Технологіям є куди розвиватися», – наголосив перший віце-президент УСПП Сергій Прохоров.

На думку голови Української аграрної  конфедерації Леоніда Козаченка, сільськогосподарська сфера може забезпечувати енергією до третини потреб країни. Це й біомаса, і біогаз. Треба лише на наукових, програмних засадах налагодити  процеси, вдосконалити законодавчо-нормативну базу, поквапитися про надходження інвестицій.

Що таке Центр ресурсоефективного та чистого виробництва, якими принципами він керується в роботі,  як допомагає підприємствам, розповів його директор Андрій Ворфоломеєв.

На круглому столі обговорювали  ефективність використання ресурсів та енергії на підприємствах АПК, хімічний лізинг в переробній промисловості,  інструменти GPS-моніторингу сільськогосподарського транспорту та контролю палива, фінансові механізми  реалізації проектів з енергоефективності в сфері АПК тощо.