ЕКА почало страхувати вітчизняних експортерів

Facebook Поділитись
ЕКА почало страхувати вітчизняних експортерів

Мінекономрозвитку затвердило низьку  нормативно-правових документів, відповідно до яких Експортно-кредитне агентство вже може надавати послуги вітчизняним експортерам. Про це повідомляє прес-служба агентства.

Нагадаємо, за повноцінний запуск ЕКА кілька років поспіль виступали всі провідні ділові асоціації, компанії, підприємства.  Зокрема, УСПП неодноразово включав цю вимогу в свої пропозиції щодо промислового, економічного розвитку, спрямовані уряду і парламенту.

«Розвиток зовнішньої торгівлі, просування на ринки  не лише сировинного, а технологічного продукту, чого так потребує українська економіка, напряму залежить від можливості страхування експортних операцій, доступу експортерів до кредитних ресурсів, іншої державної підтримки вітчизняних компаній у експортних торгових операціях», – наголошував президент УСПП Анатолій Кінах.

Тепер завдяки можливості застрахувати зовнішньоекономічний договір український експортер може відправляти товар на умовах відстрочки платежу, наприклад, до 90 днів, та очікувати кошти від імпортера у домовлений строк, а у разі несплати покупцем за отриманий товар  ЕКА врегулює збиток. «Ми страхуємо ризики безпідставної відмови сплатити рахунок, неплатоспроможності або банкрутства іноземного покупця, а також політичні ризики, ризики невиконання платіжних зобов’язань, спричинених стихійними лихами, промисловими аваріями, запровадженням мораторію на здійснення платежів у країні імпортера, застосуванням ембарго на торгівлю та іншими та ін, – йдеться в повідомленні ЕКА.

Крім найпопулярнішої послуги експортно-кредитних агентств у всьому світі – страхування зовнішньоекономічних договорів – тут надаватимуть і інші страхові послуги.

Зокрема, можна страхувати тендерні гарантії, що дозволяє експортерам впевненіше приймати участь у міжнародних тендерах.

Страхування гарантії повернення авансового платежу, а також гарантії виконання зобов’язань за зовнішньоекономічним договором (Рerformance bond) – дозволить зменшити обсяг вимог щодо надання експортером застави при отриманні гарантії.

Ще одним напрямом є страхування експортних кредитів, а саме: страхування кредиту іноземному покупцю, страхування кредиту банку покупця, страхування передекспортного фінансування. Завдяки такій підтримці ПрАТ «ЕКА» експортер має можливість збільшувати обсяги  збуту своєї продукції, отримувати фінансування від банку на більш привабливих умовах та скористатися можливістю зменшити обсяг вимог щодо надання застави банку.

ЕКА запрошує вітчизняних експортерів надсилати запити щодо отримання експортно-кредитної підтримки.

http://www.eca.gov.ua/