Експерти та асоціації звернулися до Уряду, ВРУ та ДПС з вимогою відновити право малих інтернет-провайдерів на спрощену систему оподаткування

Facebook Поділитись
Експерти та асоціації звернулися до Уряду, ВРУ та ДПС з вимогою відновити право малих інтернет-провайдерів на спрощену систему оподаткування

Учасники круглого столу, організованого за ініціативи Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП), Інтернет Асоціації України, Асоціації правовласників і постачальників контенту (АППК), Асоціації правників України (АПУ) і Офісу ефективного регулювання (BRDO), підготували звернення до парламентських і урядових структур.

У документі йдеться про неправомірні дії Державної податкової служби (ДПС), яка позбавляє інтернет-провайдерів можливості працювати за спрощеною системою оподаткування.

ДПС активно скасовує реєстрацію єдиного податку на підставі внутрішніх листів Міністерства фінансів, хоча Податковий кодекс України цього не передбачає.

«Це відбувається або без проведення будь-якої перевірки та надсилання платнику рішення про анулювання права на перебування на спрощеній системі оподаткування, або на підставі проведеної перевірки поза межами процедур, передбачених Податковим кодексом України», - констатують учасники круглого столу.

У зверненні експерти наголошують, що дії податкової порушують принципи презумпції правомірності рішень платників податків та стабільності податкового законодавства. Особливо гостро це питання стоїть під час війни, коли економіка країни ослаблена, а малі провайдери забезпечують доступ до Інтернету в прифронтових зонах та відтак підтримують обороноздатність держави.

Для вирішення цієї проблеми, учасники круглого столу пропонують Верховній Раді та Уряду зберегти спрощену систему оподаткування для інтернет-провайдерів -навіть з можливим збільшенням податкового навантаження.

«Це підтримка самозайнятості, диверсифікація джерел підключення до інтернету, що особливо важливо під час війни, коли кожен має доступ до оперативних новин і державних повідомлень, коли розгалуженість телекомунікаційних мереж зміцнює здатність України протистояти будь-яким кібер-атакам ворога», - наголошується у зверненні.

Вони також закликають внести зміни до Податкового кодексу, які створять окрему групу платників податків для підприємств у сфері електронних комунікацій (мікробізнесу) зі збільшеними лімітами доходів та підвищеними ставками податків та військового збору.

З метою унеможливлення помилкового трактування термінів та визначень законодавства у сфері електронних комунікацій фахівцями  інших сфер, експерти також просять ініціювати внесення змін до Закону України «Про електронні комунікації», які вони вже підготували.

Також вони надали своє бачення необхідних змін до Податкового кодексу щодо гармонізації його положень з термінами та положеннями європейських стандартів у сфері електронних комунікацій.