Експорт падає, імпорт росте: як держава може допомогти

Facebook Поділитись
Експорт падає, імпорт росте: як держава може допомогти

За останній рік негативне сальдо зовнішньої торгівлі України товарами стрімко зросло, викликаючи значні ризики для економіки країни. За даними Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, негативне сальдо у 2023 році становило $27,38 млрд, що у 2,5 рази більше, ніж у попередньому році, коли воно складало $11,16 млрд.

Однією з головних проблем, з якою стикаються українські експортери, є негативний вплив повномасштабної військової агресії рф на економічну ситуацію в країні. Уже другий рік Україна веде активні бойові дії проти окупанта, який цинічно руйнує нашу мирну і промислову інфраструктуру. Такі дії агресора призвели до значних руйнувань в промисловому секторі та збитків у торгівлі ( в цілому втрати від нападу рф оцінюються в понад $500 млрд).

Однак, негативне сальдо зовнішньої торгівлі не є наслідком лише війни. Ще однією серйозною проблемою стає блокування аграрного експорту на кордоні з Польщею. Польські організації, пов'язані з рф, намагаються знищити конкурентоспроможність українських товарів на європейському ринку, що призводить до втрат для українських аграрних підприємств та загрожує їхньому існуванню.

Зокрема, чимало малих і середніх фермерських господарств в Україні можуть закритися через труднощі із реалізацією зерна і інших сільськогосподарських культур. А фермери – головне і подекуди єдине джерело робочих місць в селах.

Щоб зробити зовнішню торгівлю більш стабільною та сприятливою для експортерів, держава може здійснити низку заходів, переконані в Українському союзі промисловців і підприємців. Разом із Антикризовим штабом стійкості економіки в умовах воєнного стану вони звернулися до Кабміну та парламенту, пропонуючи механізм доступнішого кредитування для бізнесу, інвестицій в переробну галузь, пошук нових ринків збуту товарів.

Наразі необхідно активізувати дипломатичні зусилля для забезпечення підтримки союзників та партнерів у вирішенні проблеми блокування торгівлі. Додатково, Україна повинна інвестувати у розвиток внутрішніх ринків та диверсифікацію експортних напрямків.

Зважаючи на серйозність ситуації, Україні важливо взяти на озброєння певні стратегії, які вже успішно використовуються країнами Європейського Союзу та Сполученими Штатами для покращення експорту та збільшення конкурентоспроможності своїх товарів на світовому ринку.

1. Фінансова підтримка та кредитування:

Україні слід розглянути розширення програм фінансової підтримки для експортерів, як це роблять, наприклад, Німеччина чи Франція. Експортні кредити надаються під низький відсоток та допомагають підприємствам залучати фінансування для розширення виробництва та вивезення товарів на зовнішні ринки.

2. Приваблення інвесторів

Уряд повинен активно залучати іноземних інвесторів, пропонуючи їм вигідні умови для інвестування в українську економіку. Прикладом може бути стратегія, що успішно використовується в Європі, так званий "зелений коридор", який надає спеціальні пільги та підтримку для інвестицій в галузі, що сприяють сталому розвитку.

Є інформація, що Рада з фінансової стабільності Національного банку 5 лютого погодила концептуальну записку для створення в Україні системи страхування воєнних ризиків.

«Проте цей процес вкрай повільний – після 2 років повномасштабної агресії рф ми тільки погоджуємо концепції в економічній площині, а не впроваджуємо вже дієві механізми забезпеченя стійкості економіки і ділового/інвестиційного клімату. Це ж стосується і плану відновлення України – існують окремі проєкти, розрізнені, системи ж поки немає. Нам потрібно дати партнерам з ЄС, Північної Америки тощо чіткий план і бачення того, що треба робити, як та у які часові рамки», - наголошує президент УСПП Анатолій Кінах.

3. Партнерство зі стартапами та інноваційними компаніями

Україні важливо підтримувати інноваційні компанії та стартапи, що мають потенціал для створення унікальних товарів та послуг, які можуть знайти попит на міжнародному ринку. Це може включати фінансову підтримку, інкубаційні програми, технологічні хаби та інше.

Загалом, Україна попри війну має великий потенціал для розвитку свого експорту, але для цього потрібно активно вживати заходів, які спрямовані на залучення інвестицій, підтримку експортерів та розвиток конкурентоспроможних товарів та послуг.