Енергоаудиту в промисловості – бути

Facebook Поділитись
Енергоаудиту в промисловості – бути

Україна споживає у 3,2 рази більше енергії на одиницю ВВП, ніж у середньому по Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР),  та займає передостаннє місце в світі за рівнем енергоємності ВВП.   Ці факти свідчать,  що проблеми енергоефективності мають бути пріоритетними в енергетичній політиці держави. Україна ухвалила Національний план дій з енергоефективності до 2020 року,  але темпи і якість його виконання потребують  посиленої уваги. Про це йшлося на розширеному засіданні комісії УСПП з енергетики та енергоефективності «Якісний енергоаудит як запорука підвищення енергофективності в промисловості».

«Для зростання конкурентоспроможності українська індустрія  потребує невідкладної модернізації, впровадження інноваційно-інвестиційних моделей. Однією з складових такої політики має бути енергоефективність з усіма сучасними компонентами – науковим супроводженням, освіченими кадрами тощо. Цього від нас вимагають і наші наміри подальшої інтеграції в Європейський союз», – наголосив президент УСПП Анатолій Кінах.

Нинішні напрацювання українських вчених-енергетиків можуть підняти ККД традиційного обладнання промисловості з 15-20% до 85%, потрібно тільки правильно підійти до справи. Таку думку висловив  академік НАНУ І.М. Карп.

В країні за останні 10 років відбувся енергоаудит житлово-комунального господарства, напрацьовані відповідна законодавча база, практика. Нині черга за енергоаудитом промисловості, де міститься значний потенціал енергозбереження – до 28%. Але займатися ним необхідно за європейськими стандартами, у відповідності до сертифікатів  та регламентів ЄС. Мають бути підготовлені і українські фахівці, наголосив директор Центру управління енергоефективністю Київського національного університету технологій і дизайну А.М.Козленко.

В дискусії взяли участь перший віце-президент УСПП С.М.Прохоров, голова правління Асоціації інженерів-енергетиків країни О.В.Овдієнко, голова комісії УСПП з енергетики та енергоефекттвності Є.Є. Нікітін та ін. .   

Учасники засідання вирішили звернутися до Мінекономрозвитку та Держенергоефективності України з пропозицією створити спільну робочу групу з розробки законодавчої та нормативно-методичної бази проведення енергоаудитів в промисловості. На їх погляд, необхідно створити демонстраційний Центр енергоефективності для промисловості на базі закордонного та вітчизняного досвіду, проводити акредитацію комісій з сертифікації енергоаудиторів і промисловості при технічних університетах.

Заплановано проведення у жовтні 2019р. міжнародної конференції «Теорія та практика проведення енергетичного аудиту в промисловості» за участі уряду та громадських організацій відповідного профілю.