Громадські організації і бізнес форсують участь України у високошвидкісній магістралі «Нового шовкового шляху»

Facebook Поділитись
Громадські організації і бізнес форсують участь України у високошвидкісній магістралі «Нового шовкового шляху»

Громадські організації, політики, економічні експерти обговорили Концепцію міжнародного проекту високошвидкісної магістралі  «Китай – Україна – ЄС». Останній принесе колосальні дивіденди для країн-учасниць, сприятиме розвитку економік та створенню робочих місць.

Учасники міжнародного круглого столу,  який пройшов днями в Києві, підписали  резолюцію «Високошвидкісна магістраль Шовкового шляху. Об’єднуючи континенти».  Серед підписантів – президент УСПП А.Кінах, президент ТПП України Г.Чижиков, голова Українсько-арабської ділової ради шейх Емад Абу Алруб, голова правління Асоціації «Високошвидкісні магістралі» С.Рудковський та ін.

 «Хочемо підкреслити, що ця резолюція є відкритою для підписання усіма учасниками, які поділяють її дух та зміст», – заявили автори ініціативи.

У документі, що підтриманий представниками громадських організацій, бізнесу, а також країнами, що виявили зацікавлення в співробітництві в даній сфері: Австрією, Казахстаном, Саудівською Аравією та ін., йдеться про координацію зусиль між учасниками проекту високошвидкісної магістралі. Йдеться, що реалізація проекту стане  системним джерелом доходів, створення робочих місць, розвитку економіки для всіх країн-учасників.

«Запуск магістралі «Один пояс – один шлях» відповідає національним стратегічним інтересам України. Це дозволить сповна використовувати наявний в нас транзитний потенціал», – відзначив А.Кінах.

На круглому столі прозвучали виступи президента України 2005-2010 рр. В.Ющенка, президента Торгово-промислової палати України Г. Чижикова, керівників та представників всіх громадських організацій, які підписали резолюцію, а також заступника Міністра інфраструктури України В. Довганя і директора із стратегічного розвитку та інвестиційної політики АТ «Укрзалізниця» А. Саболевського.

Для координації зусиль учасники засідання вважають за доцільне створення міжнародної хартії високошвидкісної магістралі країн-партнерів Каспійсько-Чорноморського маршруту Шовкового шляху. Це дасть сигнал потенційним інвесторам про початок міжнародного інфраструктурного проекту, що з’єднає Китай і ЄС. Для вирішення організаційних питань та підготовки відповідних установчих документів необхідно створити виконавчий секретаріат Хартії, обов’язки якого пропонується покласти на Асоціацію «Високошвидкісні магістралі».

Підписанти домовилися продовжувати просування громадської ініціативи проекту мультимодальної Каспійсько-Чорноморської високошвидкісної магістралі на рівень державно-приватного партнерства.