Інвестиції стимулюють ріст української економіки, але тільки якщо будуть захищені права власника

Facebook Поділитись
Інвестиції стимулюють ріст української економіки, але тільки якщо будуть захищені права власника

В Херсоні в рамках міжнародного економічного форуму «Таврійські горизонти» пройшло засідання Національної інвестиційної ради при Президентові України. У заходах взяла участь і делегація УСПП, очолювана президентом союзу Анатолієм Кінахом. 

Присутні на форумі іноземні інвестори, представники знаних компаній ПрАТ «Чумак», «Дельта Вілмар»; ТОВ СП «НІБУЛОН»; «AGROFUSION» та ін, органів місцевої влади , ділових асоціацій – УСПП, ТПП України тощо, а також міжнародних партнерів –  ЄБРР,  IFC  – наголосили на потребі покращення інвестиційного клімату в Україні.

Президент УСПП відзначив: бізнес-асоціації поділяють необхідність завдання прискореного росту економіки, задеклароване главою держави та очільником уряду. 

«Потрібні навіть більш високі темпи – 7-8% щорічно. Це можливо тільки за сприятливого інвестиційного клімату. І тут перед владою постале непросте, але абсолютно конкретне завдання:  дотримання верховенства права, рівності всіх перед законом, створення умов для вільної конкуренції, захист прав власника та інвестора, реформування судової системи. Без цього інвестиції в країну не прийдуть», – наголосив Анатолій Кінах.

На його думку, Україна потребує чітких стратегій розвитку: за секторальними напрямами економіки, розвитку промисловості, адаптації її до стандартів та регламентів ЄС, і всі ці «шляхи» є інвестиційно місткими.    Окрім того, не варто забувати, що необхідне вирішення всіх цих завдань і на місцевих рівнях. Без відповідних програм і послідовної їх реалізації цього не відбудеться. 

Напередодні форуму у Києві пройшло засідання УСПП та Антикризової ради громадських організацій за участі представників уряду і парламенту. На ньому бізнес чітко окреслив необхідні першочергові кроки становлення привабливого інвестиційного клімату: покращення доступу підприємництва до кредитів, зупинення деіндустріалізації економіки та створення стимулів для її модернізації, посилення протидії рейдерству. 

Так, облікова ставка НБУ наразі залишається високою – 15,5% річних. Відтак, комерційні банки кредитують бізнес ще дорожче. 

«Роль НБУ в економічному зростанні безпрецедентно велика. Поки ж регулятор переймається  облігаціями внутрішнього державного займу з доходною частиною облігацій 15-20%, затикаючи дірки в бюджеті. Близько  4 млрд. дол.  в цьому році було інвестовано в облігації. Саме таким чином тільки з початку року з внутрішнього ринку витягнули мінімум 100 млрд.  грн. внутрішнього державного займу. Це створило величезну проблему спекулятивної фінансової піраміди.   Платоспроможність  на внутрішньому ринку дуже низька, що стримує національного виробника та інвестора», – підкреслив Анатолій Кінах. Він переконаний: НБУ та уряд повинні перейнятися питанням здешевлення доступу підприємців до кредитів, стимулювання самозайнятих при відкритті їх справи і створення робочих місць. 

Окрім того, УСПП звертає увагу на потребу підсилення протидії рейдерству в Україні. Ця негативна складова продовжує знищувати законослухняний зрілий бізнес, і дуже часто він не може добитися захисту від представників держави – правоохоронних органів, судів.  

«В Програмі діяльності КМУ не йдеться про промисловий, інноваційно-інвестиційний розвиток. Країна їде нині по дуже небезпечному тренду створення сировинної структури економіки. Сьогодні 70% експорту – це сировина, і тенденції поточного року підтверджують, що сировинний сектор збільшується. Загальновідомо, що така економіка є дуже залежною від кон’юнктури зовнішніх ринків, вона неспроможна  створити достатню кількість робочих місць, забезпечити високу якість життя людей», – каже президент УСПП.

Діловий союз направив лист Прем’єр-міністру О.Гончаруку із закликом відновити діяльність Національного комітету з промислового розвитку. Актуальною залишається і пропозиція УСПП провести спільне засідання Нацбанку, представників уряду і бізнесу та напрацювати механізми покращення кредитування підприємців.