Ірак запросив українські компанії до багатомільярдного залізничного проєкту «Дорога розвитку»

Facebook Поділитись
Ірак запросив українські компанії до багатомільярдного залізничного проєкту «Дорога розвитку»

Проєкт Ірак анонсував ще в 2023 році, його вартість оцінюється в 17 мільярдів доларів. Завдання - з’єднати залізницею та дорогами головний товарний порт на південному узбережжі країни з Туреччиною і далі з Європою.

Уряд Іраку надзвичайно зацікавлений залучити до розвитку проєкту українські машинобудівні, інжинірингові, будівельні компанії.

Про це заявив  тимчасовий повірений у справах Республіки Ірак в Україні Казем Тарек Аділ в рамках зустрічі із президентом Українського союзу промисловців і підприємців Анатолієм Кінахом.

Сторони в цілому наголосили на потребі інтенсифікації торгівельно-економічних зв’язків.

За словами Анатолія Кінаха, якщо довоєнний (до початку повномасштабної війни рф проти України)товарообіг між Україною та Іраком перевищував 500 млн. доларів, то за цей час він впав утричі.

«Тому наше завдання – відновити економічний потенціал співпраці між країнами. Це можуть робити не тільки Уряди, але й бізнес, промисловці і підприємці», - зазначив президент УСПП.

Діловий союз має партнерські стосунки із Союзом підприємців Іраку (меморандум від 2006 року) та Союзом бізнесменів Сулейманії (меморандум від 2009 року).

УСПП виступив за актуалізацію цих документів та доповнення їх практичними планами співробітництва – організації ділових візитів, В2В перемовин тощо. Зокрема, пропонується провести за сприяння посольств обох країн українсько-іракський бізнес-форум. Дату сторони погодять зі своїми Міністерствами закордонних справ.

«Пріоритетними сферами до співпраці є АПК, енергетика, транспортна логістика і машинобудування, металургія», - підкреслив президент УСПП.

Пан Казем Тарек Аділ погодився із цим, зазначивши, що прем’єр-міністр Іраку дуже зацікавлений в посиленні економічної співпраці з Україною та запрошенні вітчизняних інвесторів і підрядників у проєкти та держтендери в Іраку.

Найбільшим з таких є вже згаданий залізнично-автомобільний проєкт.

Вся інформація щодо державних закупівель і пропозицій іракських партнерів буде публікуватися на сайті УСПП.

Робочі комунікації в окреслених напрямках будуть продовжені.