Ірак зацікавлений в імпорті продовольства з України у великих обсягах

Facebook Поділитись
Ірак зацікавлений в імпорті продовольства з України у великих обсягах

Для цього Багдад пропонує укласти відповідні угоди на державному рівні. Передовсім, партнери хочуть імпортувати зернові та олійні, а також м’ясні вироби, яйця та навіть солодощі.

Про це йшла мова під час зустрічі президента Українського союзу промисловців і підприємців Анатолія Кінаха із тимчасовим повіреним у справах Республіки Ірак в Україні, повноважним міністром  Тааном Хуссейном Аббасом Хуссейном.

За словами пана Хуссейна, до повномасштабної війни рф проти України, товарообіг Україна-Ірак сягав 600 млн. доларів за офіційними цифрами. Неофіційно – до 7 млрд. доларів на рік, враховуючи оборот компаній-посередників. 

Зараз Ірак зацікавлений в посиленні економічної співпраці з Україною, зокрема, хоче імпортувати значну кількість агропромислової продукції.

«В нашій країні існують норми споживання зернових, бакалії, олії і т.д. на кожного громадянина. Нам потрібне якісне продовольство, яким є українське. Так, до лютого 2022 року українська курятина була переважаючою на ринку Іраку. Ми прагнемо укласти відповідні договори на державному рівні щодо імпорту товарів АПК з України», - повідомив він.

За словами міністра, окрім уряду, в цьому зацікавлені і комерційні організації, котрі можуть відвідати Україну та здійснювати закупівлі на місцях у виробників.

Також тимчасовий повірений повідомив, що іракські інвестори хотіли б вкладатися у проєкти, пов’язані із фермерством, сільськогосподарчою діяльністю тощо.

У свою чергу, Анатолій Кінах відмітив, що Ірак, як потужний гравець на світовому енергетичному ринку,  може бути корисним у співпраці в цьому секторі. Також Україна може запропонувати продукцію машинобудування.

Лідер ділової спільноти закликав не обмежуватися інвестиціями в АПК, а долучатися до проєктів відновлення інфраструктури, житлового фонду тощо, пошкоджених внаслідок російської агресії.

Сторони домовилися про організацію бізнес-форуму (поки у форматі онлайн), на якому підприємці обох країн можуть обговорити перспективи кооперації в тих чи інших секторах.

Анатолій Кінах підкреслив необхідність поновлення роботи Міжурядової комісії, що діяла до повномасштабної війни, а також відновлення діяльності українського посольства в Багдаді, активізації міжпарламентської групи дружби.

Іракський міністр запросив представників українського бізнесу, промисловості відвідати Багдад. Для цього буде проведена підготовча робота самим посольством, а з українського боку – погоджені списки і дозволи на такі відрядження.

УСПП має раніше підписані угоди про співробітництво із бізнесом Іраку – відтак діловий союз звернувся до посольства з проханням сприяти їх актуалізації.

Сторони поінформують свої уряди про досягнуті домовленості та обговорені напрямки економічної співпраці.

Нагадаємо, що Президент України Володимир Зеленський у понеділок, 10 квітня, провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Іраку Мухаммадом Шіа Ас-Судані, у ході якої сторони домовилися розширити свою взаємодію за допомогою наявних та нових механізмів.