Кадрова політика в державі має бути чесною

Facebook Поділитись
Кадрова політика в державі має бути чесною

Є вкрай важливим, щоб  новообраному президенту В.Зеленському вдалося  чітко та цілеспрямовано сформувати нову команду управлінців вищого рангу на принципах досвіду, фаховості, високих державницьких та моральних позицій. Є очевидним,  що однією з причин значної недовіри до попередньої системи влади, що проявилася у протестному голосуванні, стала хибна кадрова політика. Саме вона призвела  до  безпрецедентного падіння якості кадрів системи державного управління, коли призначення відбувалися не за принципами професіоналізму, досвіду, державницьких позицій та моральності претендента, не на підставі чесних конкурсів з врахуванням громадської думки, а через особисту відданість, партійні  квоти, торгівлю портфелями, корупційну метушню навколо ресурсів та фінансових потоків. Саме цьому негативному явищу, яке стало відомим в цілому світі і неодноразово викликало критику наших партнерів, треба негайно покласти край. Перезавантаження державної системи влади, якісні зміни в кадровій політиці – ось чого в першу чергу чекає український виборець від президента держави. Таку думку в ефірі одного з вітчизняних телеканалів висловив президент УСПП, член Наглядової ради Національного форуму «Трансформація України» Анатолій Кінах.

«За Конституцією, президент сам або за погодженням ВРУ  має право призначати деяких високо посадовців.  Однак, по великому рахунку, своїми підходами та вчинками він суттєво  впливає на формування кадрової політики  держави в цілому.  Професійні чесні люди у владі вкрай потрібні країні.  Народ в першу чергу чекає таких  призначень,  починаючи з правоохоронних органів. Останні багато заборгували українцям, починаючи з нерозкриття  злочинів на Майдані, завершуючи чисельністю «незайманих» корупційних історій та немотивованих переслідувань бізнесу. Той факт, що правоохоронна система у нас  виконувала політичні замовлення, є проявом найгіршого варіанту відсутності верховенства права.  Не можна, щоб генеральним прокурором була людина без базової юридичної освіти, щоб під цей факт був перероблений  закон.  І такий приклад – далеко  не єдиний серед неприпустимих кадрових рішень попереднього періоду, яким треба покрасти край. А всі зловживання, які були спричинені такими призначеннями, повинні мати конкретні правові наслідки відповідно до українських законів», – наголосив Анатолій Кінах.

Він переконаний, що можливому  опору парламенту, прагненням реваншу окремих політичних сил, які стурбовані втратою свого впливу та незначними  шансами виграти на майбутніх виборах в ВРУ,  можна протиставити тільки консолідацію зусиль президента та відповідальних політиків,  структурованого громадянського суспільства, всього народу України.  Будуючи зворотній зв’язок, спираючись на розуміння і підтримку людей, лідер держави може розраховувати на успіх і реалізацію своїх планів.  Національний форум «Трансформація України» наголошує на готовності працювати в партнерстві з президентом та надіслав йому для ознайомлення свої  програмні  документи  – концепцію Стратегії трансформації України, Платформу економічного патріотизму, стратегію нової індустріалізації країни.