Харківській бізнес вимагає допомоги держави

Facebook Поділитись
Харківській бізнес вимагає допомоги держави

Харківське регіональне відділення підготувало і направило керівництву Нціонального банку, Президенту та Прем’єр-міністру України листа такого змісту.

 

 

Для бізнесу карантин (обмеження можливості виробництва, надання послуг і торгівлі) – історія вкрай невигідна. Ти вклав гроші (свої або взяті в кредит, а частіше і ті і інші), а повернути їх не можеш, тобто або повернеш через якийсь час (може, через роки), або не повернеш ніколи! Тобто для порятунку бізнесу, а може,  і особистого майна,  потрібні якісь інвестиції: або приватні (але хто ж їх в такій ситуації дасть?), або у вигляді державної допомоги і підтримки. Зрештою саме держава зацікавлена в розвитку вітчизняного бізнесу! Але для цього потрібна політична воля, якої досі не було!

Отже: які ж вимоги харківського (і ми впевнені, не тільки харківського) бізнесу до держави в даному аспекті, крім висловлених вже в зверненнях бізнесу? БІЗНЕС ВИМАГАЄ:

- знизити облікову ставку Національного банку до 1%;

- зобов'язати комерційні банки знизити процентні ставки за вже виданими кредитами на таку ж кількість пунктів;

- Нацбанк повинен взяти на себе зобов'язання, в разі необхідності, рефінансувати банки України в обсязі кредитів, виданих комерційними банками і на які знижені процентні ставки;

- У разі прийняття Верховною Радою або Кабінетом міністрів рішення про припинення діяльності підприємств  необхідно забезпечити за рахунок коштів державного бюджету відсоткові виплати тим підприємствам, які мають кредитні зобов'язання під час дії введених обмежень.

Промисловість і бізнес не можуть не працювати: смерть від голоду не менше страшна, ніж смерть від пневмонії, але тільки перша, в небагатій (а втім, і в багатій) державі  супроводжується ще й злочинністю, масовим соціальним невдоволенням, мародерством і багатьма іншими вкрай некомфортними для громадян і країни явищами. У США це зрозуміли (6 трильйонів на боротьбу і збереження економіки), а МИ?

Підготовлено та відправлено листа Главі Нацбанку, Президенту України, Прем'єр-міністра з вимогами Харківського бізнесу по використанню монетарної політики для порятунку економіки України. Дослухайтеся до нас!