Хіміки і аграрії звернулися до Прем’єр-міністра через загрозу виникнення гострого дефіциту мінеральних добрив

Facebook Поділитись
Хіміки і аграрії звернулися до Прем’єр-міністра через загрозу виникнення гострого дефіциту мінеральних добрив

Різке зростання ціни на природний газ у всьому світі вже стало причиною значного скорочення та часткового закриття виробництва мінеральних добрив. Ця ситуація вже типова навіть для країн ЄС, проте в українському варіанті є більш загрозливою. Виробники не мають державної підтримки через здорожчання сировини (природний газ є 80% сировини у хімпромі), відчувають брак обігових коштів, а також тиск імпорту.

Український союз промисловців і підприємців разом із Союзом хіміків України, Федерацією роботодавців, Радою підприємців при КМУ, Всеукраїнською Аграрною Радою, Ukrainian Agribusiness Club, Українською аграрною конфедерацією та Аграрним союзом України направили спільне звернення на адресу очільника уряду.

Зазначається, що для весняної посівної Україні знадобиться 2,3 млн. тон азотних добрив, 75% з яких мають поставити вітчизняні виробники. Тому дуже важливою є безперебійна робота хімпрому впродовж зими для того, щоб забезпечити необхідний запас даної продукції. І досягти цього можливо за умови наявності необхідного запасу основної сировини – природного газу – за стабільною ціною.

Бізнес та аграрії запропонували розглянути можливість виділення товарного кредиту вітчизняним виробникам азотних добрив у вигляді природного газу на рівні до 1,25 млрд. куб. м на період з листопада 2021 року по квітень 2022 року за рахунок запасів НАК «Нафтогаз України» на умовах:

  • забезпечення його повернення ф’ючерсними контрактами зі строком виконання квітень-липень 2022 року;
  • зобов'язання поставити всі вироблені з такого газу добрива на внутрішній ринок за цінами, які будуть встановлюватись відповідно до цін ф’ючерсних контрактів.

Можливість та доцільність реалізації такої пропозиції обґрунтовується відповідними розрахунками. Зокрема, з урахуванням щомісячного видобутку газу в Україні близько 771 млн. куб. м, станом на 01.04.2022 баланс власного природного газу НАК «Нафтогаз України» все ще буде достатнім для кредитування промисловості в обсязі 1,25 млрд кубічних метрів.

Представники хімпрому, АПК тощо  звертають увагу, що сучасне сільське господарство неможливе без використання достатньої кількості мінеральних добрив. Інакше це призведе до значного падіння рівня врожайності, а також погіршить стан сільськогосподарських угідь.

Об’єднання бізнесу просять Прем’єр-міністра України розглянути та підтримати зазначену пропозицію рішенням Кабміну.