А. Кінах: однозначно в Україні має бути пріоритет державної мови

Facebook Поділитись
А. Кінах: однозначно в Україні має бути пріоритет державної мови

Державна політика в цій царині повинна формуватися таким чином, щоб  оволодіння українською мовою на всіх рівнях (культура, бізнес, приватні сфери тощо) об'єднувало націю. Незалежно від релігійних, культурних традицій - кожен громадянин України має почуватися комфортно і захищено. 

Тому мовна політика "лагідної українізації" повинна робити ставку на популяризацію престижу, очевидності використання державної мови у всіх секторах життя соціуму. Найбільш правильною є робота над цим завданням, починаючи з дитячих садочків, закладів освіти, культури, секцій тощо - з тим, щоб нове покоління виростало україномовним.

Таку думку висловив президент УСПП Анатолій Кінах в ефірі національного телеканалу .

Нагадаємо, з 16 січня 2021 року набули чинності норми статті 30 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", які регулюють використання державної мови у сфері обслуговування споживачів.

При цьому лідер ділової спільноти підкреслив, що перехід на українську мову має бути вигідним, престижним, інформаційно підтримуваним у суспільстві, але не під тиском.

"Усе, що робиться під тиском - викликає супротив. Такі методи викликають тривогу", - каже Анатолій Кінах.

Він впевнений, що на цьому полі мають працювати не політики, а громадянське суспільство. Зараз, як і раніше, на часі формувати патріотизм, розуміння того, що є національною ідеєю тощо. Адже мовне питання - це інструмент для гібридної війни проти України, тому тут рішення варто приймати виважено, і працювати, повторимося, над вихованням україномовного молодого покоління - через кінематограф, музику, книги, ТВ і інших інформаційних складових.

"Цей шлях більш тривалий і менш резонансний, але саме він дасть у перспективі подолання штучної "мовної проблеми" в Україні і повну українізацію соціального, інформаційного простору тощо", - підсумував президент УСПП.