Конкурс не закінчено, а переможці відомі?

Facebook Поділитись
Конкурс не закінчено, а переможці відомі?

20 березня цього року КМУ  прийняв розпорядження № 163-р «Про оголошення конкурсу на зайняття вакантної посади Голови Державної податкової служби» та розпорядження № 162-р «Про оголошення конкурсу на зайняття вакантної посади Голови Державної митної служби».  Таким чином, нині  конкурси оголошено,  умови їх проведення затверджено (додатки до розпоряджень).

Конкурс насправді дуже важливий для країни. Необхідно підняти   ДПС і ДМС України на більш високий     якісний рівень, зробити такими, що відповідають   найкращим у світі   за критеріями ділової репутації і роботи. Їх цінностями мають стати чесність, повага, професіоналізм, партнерство з бізнесом,  сприяння процвітанню і стабільності країни.

Однак, ознайомившись з умовами проведення конкурсу,  члени  Правління Асоціації платників податків України, до якої входить близько 7000 підприємств,  вважають  за необхідне застерегти керівників законодавчої та виконавчої влади, громаду  щодо законності його проведення.

Кабінет Міністрів України некоректно сформував вимоги до кандидатів на вакантні посади Голови Державної податкової служби та Голови Державної митної служби –  саме так, щоб перемогу в конкурсі отримали наперед визначені особи.

Згідно норм чинного законодавства, вимоги до кандидатів для посад категорії «А» визначені в статті 20 Закону України «Про державну службу» та Постанові КМУ «Про затвердження Порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби» від 25 березня 2016 р. № 246. Основними вимогами до кандидатів є загальний досвід роботи не менше семи років та спеціальний досвід роботи на державній службі «А» чи «Б» або досвід роботи у відповідній сфері не менше трьох років.

В Умовах проведення конкурсу, затверджених Розпорядженнями № 162-р та № 163-р, містяться кваліфікаційні вимоги до кандидатів, якими КМУ  необґрунтовано розширив законодавчо встановлений перелік вимог, безпідставно надавши можливість приймати участь у конкурсі особам, які мають досвід роботи не менше трьох років у реформуванні або управлінні змінами у великих організаціях.

При цьому термін «велика організація» взагалі законодавчо не визначений, а термін «реформування або управління змінами» настільки розмитий, що навіть фахівці не можуть зрозуміти, про що йдеться.

Крім того, ні стаття 20 Закону України «Про державну службу», ні Постанова КМУ  «Про затвердження Порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби» не надає можливості уряду  безпідставно розширювати коло осіб, які претендують на таку відповідальну посаду, як Голова Державної податкової служби та Голова Державної митної служби,  за рахунок некомпетентних осіб.

Ще більш дивною ця вимога стає після вивчення Умов всіх конкурсів на зайняття вакантних посад у державній службі категорії «А», які Національне агентство України з питань державної служби провело в 2019 році. При проведенні конкурсів на зайняття вакантних посад Голів Державної служби геології та надр, Державної архітектурно-будівельної інспекції, Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками, Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, державного секретаря Міністерства у справах ветеранів таких вимог зовсім не було. Тому складається враження, що профільна освіта є зайвою лише  для посад Голови Державної податкової служби та Голови Державної митної служби.

Ми детально ознайомилися з переліком осіб, які наразі претендують на посаду Голови Державної податкової служби України. І сам по собі напрошується висновок, що ця  не передбачена законом вимога була введена, щоб участь та перемогу у Конкурсі зміг отримати Сергій Олексійович Верланов, який нині займає посаду заступника Міністра фінансів України і не відповідає навіть заявленим кваліфікаційним вимогам, а отже взагалі не міг бути допущеним до участі у Конкурсі.

С.О. Верланов не лише бере  участь у Конкурсі й успішно подолав його перший і другий етапи, але й є розробником Умов проведення конкурсу на посади Голів ДПС та ДМС, оскільки очолює Міжвідомчу робочу групу з розділення ДФС на ДПС та ДМС. В подальшому співбесіди з кандидатами на посаду Голови ДПС та ДМС будуть проводити також експерти робочої групи, які були відібрані саме С.О. Верлановим.

Все це підтверджує той факт, що вчора, ледь закінчився другий етап конкурсу, уряд і податкова прямо заявили ЗМІ, що С.Верланов та М.Нефьодов очолять відповідно ДПС та ДМС. Інформація негайно розійшлася –  при тому, що конкурс ще триває, фінальний тур заплановано на 23 квітня, і до нього вийшли по троє претендентів на обидві посади.

Отже,  незалежна громадська організація, метою якої є захист прав та законних інтересів платників податків у економічній, правовій, соціальній та інших сферах їх діяльності, вважає  за необхідне невідкладно призупинити проведення конкурсів  на зайняття вакантних посад Голів Державної податкової служби та Державної митної служби.

Представники АППУ.