Координаційний центр з питань промисловості має зайнятися розробкою комплексної індустріальної політики в Україні

Facebook Поділитись
Координаційний центр з питань промисловості має зайнятися розробкою комплексної індустріальної політики в Україні

Кабінет міністрів України створив Координаційний центр під керівництвом Прем’єр-міністра з питань промисловості, до складу якого ввійшли представники Мінфіну, Мінекоенерго, Нацбанку, парламентських комітетів, податківці, митники, а також УСПП, низки великих промислових асоціацій і підприємств. Він замінив створений у жовтні 2016р. Національний комітет  з промислового розвитку. Поновити управлінську структуру з розвитку промисловості на чолі з главою уряду – такою була пріоритетна вимога Антикризової ради громадських організацій з формування сучасної промислової політики та створення відповідної вертикалі державного управління.

«Маємо щире сподівання, що Координаційний центр стане першим кроком на шляху формування в Україні сучасної комплексної промислової політики. Державі треба зупинити процеси  деіндустріалізації,  скочування економіки в сировинну «яму» та усі негативні наслідки бездіяльності в такій ситуації», – зазначив президент УСПП Анатолій Кінах.

Лідер ділової спільноти очікує, що Координаційний центр стане майданчиком для прийняття Стратегіїпромислового розвитку  та плану дій її виконання, що сформулює позицію уряду щодо промислової політики, у т.ч. із впровадження інновацій та принципів «Індустрії 4.0». Зі свого боку, пропозицій промислової спільноти вже наявні – Антикризова рада громадських організацій, УСПП презентували документ  «Пріоритетні заходи 2020: промисловий пакет», що відображає  підсумки експертних обговорень, системних пропозицій асоціацій промисловців, підприємців, роботодавців та наукових установ. 

Анатолій Кінах підкреслює, що антикризові промислові заходи мають бути невідкладними та ефективними, бо деіндустріалізація  не зупинена. Оптимістичні прогнози щодо зростання ВВП наразі не справджуються: поточні (3,3%) темпи низькі для забезпечення відчутних змін в країні. Падіння промислового виробництва триває вже 7 місяць поспіль, особливо гнітюче враження викликає статистика за грудень 2019 року у порівнянні з груднем 2018-го: мінус 8,3% загалом по індустрії, а в технологічно складних секторах більше. До прикладу, машинобудування скоротилось на 14,5%. За даними «Укрлегпрому», за 9 місяців минулого року в галузі кількість робочих місць скоротилася на  6 тис. Такі процеси є передумовою посилення трудової міграції (за окремими підрахунками, за кордоном нині працює до 5 млн. українців), що може нанести ще більш руйнівного удару по економіці, бо без людей – навіть з інвестиціями і сприятливим діловим кліматом – ні зростання, ні стабільності в господарському комплексі  не буде.  

Основні проблеми: нестача коштів для розвитку, модернізації виробництв, відсутність замовлень високотехнологічних продуктів (авіа-, судно- та машинобудування) на внутрішньому ринку, програм імпортозаміщення та ін. Потрібно негайно відновити кредитування реального сектору економіки  – це безпосереднє завдання Нацбанку разом з КМУ. За 11 місяців 2019 року банківський сектор, який, замість економіки,  «захопився» ОВДЗ,  показав рекордний прибуток в сумі 59 млрд. грн., що у 3 рази більше, ніж за 11 місяців 2018 року. При цьому кредитування реального сектору за цей же період зменшилось на 66,5 млрд. грн.

Пріоритетами в роботі новоствореного Координаційного центру ділова спільнота вважає  прийняття Стратегії промислового розвитку,державної  цільової  програми  науково-технічного розвитку України, низки галузевих програм – передусім, для авіапрому, ракетно-космічної сфери, машинобудування, модернізації транспорту,  залізниці.  

«Також повинна бути сформована вертикаль державного управління промисловою сферою.  Координаційний центр є важливою складовою, але повноважний орган  державної влади є критично необхідним для зупинення деіндустріалізації і формування сучасної промислової політики», – заявив очільник УСПП.