Космічна програма України 2021-2025 має бути наповнена конкретними інвестиціями і проектами

Facebook Поділитись
Космічна програма України 2021-2025 має бути наповнена  конкретними інвестиціями і проектами

На численні вимоги промислової спільноти УСПП, інших потужних організацій, Кабмін врешті затвердив концепцію загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України 2021-2025. Загальний її обсяг - 30 млрд грн., з яких 15 млрд гривень має надійти з держбюджету. Наступним кроком має стати прийняття власне самої держпрограми.

УСПП, Антикризова рада громадських організацій весь 2020 рік тісно співпрацювали із профільним парламентським комітетом задля напрацювання рішень для українського авіапрому та ракето-космічної галузі. Неодноразово зверталися і до уряду та Глави держави з пропозиціями і фаховими обрахунками. У березні у Дніпрі за участі представників уряду, парламенту, Офісу президента, Державного космічного агентства України, УСПП, заводу «Південмаш» та КБ «Південне» пройшло виїздне засідання, де обговорювались проблеми галузі і флагмана ракетобудування. Більшість із пропозицій промислової спільноти згодом було враховано в законі №3697 про погашення боргів по зарплаті Південмаш у розмірі 300 млн грн, а також відстрочення боргів підприємства перед бюджетом в розмірі 2,318 млрд грн.

Напередодні за вимогою УСПП, місцевої обласної адміністрації, самого заводу тощо уряд  виділив і 15,1 млн грн для забезпечення зберігання гептилу (рідкого ракетного палива). Навіть з цим у підприємства були проблеми через брак коштів. Гептил - надзвичайно токсичне ракетне паливо.

Ухвалена концепція для укркосмосу - це перший більш глобальний крок до фактично порятунку високотехнологічної галузі. В УСПП кажуть: потрібні будуть і подальші системні дії на рівні державної програми з чітко прописаними джерелами і обсягами фінансування, державними гарантіями інвесторам, спільним пошуком зовнішніх ринків тощо.

Як наголосив президент УСПП Анатолій Кінах, «вікно можливостей» досі відкрите для космічного кластеру і навіть попри кризу той має значні перспективи. У  2018 році українці долучилися до запуску ракети-носія легкого класу Vega, у 2020р. в США відбувся пуск ракети «Антарес» – основну конструкцію першого ступеня ракети-носія спроектували і виготовили фахівці КБ «Південне» та «Південмашу». Дніпровський космічний кластер отримав кілька замовлень з США. Залишаються затребуваними ракети-носії «Зеніт». Такі досягнення потребують державного  програмного  підходу та розвитку.

“Лише для Дніпра космічна галузь – це 11 тисяч робочих місць для унікальних фахівців. Космічна галузь – це й питання високотехнологічного економічного розвитку: проекти в цій сфері  дозволяють виходити на передові світові ринки», –  зазначив Анатолій Кінах.

Нагадаємо, згідно концепції майбутня програма  передбачає:

✓створення системи космічного спостереження на основі вітчизняних та іноземних орбітальних засобів та інформаційних технологій;

✓забезпечення технічних умов для розроблення ракетно-космічної техніки;

вирішення проблеми імпортозаміщення за рахунок створення нових технологій;

розроблення новітніх приладів, технологій і засобів для входження в перспективні міжнародні проєкти, в тому числі пов’язані з дослідженням Місяця;

забезпечення комерціалізації перспективних розробок космічної галузі шляхом створення стартап-акселератора й центру трансферу технологій;

✓розширення співпраці з Європейським космічним агентством, а в перспективі – отримання членства;

✓збільшення сукупного доходу суб’єктів космічної діяльності та створення 2000 робочих місць.

На основі концепції в стислі терміни необхідно завершити розробку та нормативне затвердження Державної програми розвитку ракетно-космічного комплексу України ( остання була завершена ще в 2011 році).

"Головне, щоб ці амбітні цілі знаходили своє подальше послідовне втілення в політиці держави. Велику увагу потрібно приділити залученню приватних і міжнародних інвестицій, адже найбільший скепсис викликає саме  повноцінне фінансування з боку держави", - зазначив Анатолій Кінах.

Довідково. У 2018 році космічне агентство України і Єврокомісія підписали Угоду про співробітництво.

Наприкінці лютого 2020 року Кабмін зняв заборону на здійснення космічної діяльності приватними підприємствами. Це дало можливість приватним компаніям і міжнародним інвесторам здійснювати запуск ракет-носіїв і космічних апаратів, а також керувати останніми на навколоземній орбіті або в космічному просторі.

2 липня 2020 року було створено Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України.