Літак з Уханю: чому Україна знов не готова

Facebook Поділитись
Літак з Уханю: чому Україна знов не готова

Ефективність та дієздатність влади завжди перевіряється особливими випадками.  Один з таких – прибуття літаку  в країну з китайського Уханю, де чисто теоретично могли були заражені коронавірусом люди. В черговий раз суспільству було продемонстровано, що влада втрачає управління процесами, не готова до надзвичайних подій.  Про таке говорять в ділових об’єднаннях, Координаційній раді Платформи Національної стратегії охорони здоров’я країни, до якої ввійшли провідні представники медичної спільноти України, профільних громадських об’єднань у рамках Національного форуму «Трансформація України».   

«Було нестерпно соромно спостерігати, як літак з нашими співвітчизниками метався у повітряному просторі, і його не хотіли прийняти, як з новоприбулими відмовлялися працювати лікарі, як протестували мешканці регіонів, били  вікна в автобусах з людьми в Нових Санжарах. Є всі підстави говорити про шалений дефіцит сердечності і милосердя в наших громадян. Але подивимося глибше: так поводяться люди, які не довіряють владі, нічого від неї не чекають  і звикли покладатися  лише на себе», –  говорить президент УСПП, учасник Наглядової ради НФТУ Анатолій Кінах.

Він нагадав, що в ділових колах, Національному форумі «Трансформація України» дуже давно намагаються переконати владу і суспільство в провалі так званої реформи охорони здоров’я та наголошують, що некомпетентність і безвідповідальність  її організаторів обернулися фактичним занепадом усієї медичної системи держави. Але перед загрозою нового вірусу, і не тільки прямим шляхом з Уханю,  усім – і міністерству охорони здоров’я, і губернаторам, і главам міських, районних адміністрацій було необхідно  мобілізувати наявних епідеміологів, обладнати частину лікарень для  пацієнтів, які можуть з’явитися, налагодити ефективні комунікації з місцевими мешканцями, щоб усіх заспокоїти. Однак цього зроблено не було.

«Дуже шкода, що в інформаційному просторі нагніталася істерія з приводу коронавірусу, і не тільки українськими ЗМІ. Хоча нинішнім представникам влади, обізнаним у  медіа-сфері, мало бути зрозуміло, що таке паніка і як їй запобігти.  Санітарно-просвітницькі матеріали і ролики,  логічні розумні доводи про те, що вірусу можна уникнути, що особливої причини  боятися, якщо ви дбаєте про себе, немає – ось що могло зупинити цю небезпечну хвилю несприйняття чужої біди. Тепер міністр охорони здоров’я хоче провести карантинний час разом з прибувшими з Китаю. І це знов медійна історія, в той час як її прямий обов’язок – перевірити стан медичних закладів, мобілізувати лікарів, організувати потрібну просвітницьку роботу», – наголошує лідер ділової спільноти.  

На його думку, наша країна проходить дуже серйозні випробування, і подія з літаком – лише один  з багатьох іспитів. Відповідальність перед людьми, бездоганне виконання своїх професійний і державницьких  обов’язків, правильні продумані комунікації – лише це допоможе владі разом з громадянським суспільством впоратися з ними.

«Необхідно чітко зрозуміти, що в умовах значних викликів, які необхідно долати, тенденції деградації системи державних інститутів влади стають  однією з головних загроз існуванню та розвитку України», – підсумував Анатолій Кінах.