Лише той кандидат у президенти має право на успіх, який готовий вести чесний діалог з людьми

Facebook Поділитись
Лише той кандидат у президенти має право на успіх, який готовий вести чесний діалог з людьми

 

Нажаль, країна переживає  вкрай небезпечну  ситуацію, коли після першого туру президентських виборів у громадян немає ясності щодо змісту і якості програм кандидатів, чітких і зрозумілих планів оновлення та реформування державних інституцій, їх підходів до вирішення   глибокої  системної соціально-економічної кризи. Бачення кандидатами проблем скорочення  дистанції з економічного розвитку між Україною і оточуючим світом, неприпустимості подальшого  сповзання до статусу держави з сировинною економікою, необхідності зупинки зростаючої трудової міграції тощо має бути зрозумілим перед голосуванням другого туру, під час дебатів, які вже заявлені претендентами. Про таке президент УСПП Анатолій Кінах наголосив на ефірі одного з національних телеканалів.

«Стуктурована ділова, громадянська  спільнота  вже передала кандидатам в президенти свої фундаментальні, засновані на висновках експертів і досвіді практиків, напрацювання – Платформу економічного патріотизму, Стратегію трансформації України, стратегію індустріального розвитку. Там наголошується на  принциповій розробці державою програм подальшого економічного розвитку, посилення інвестиційної політики, поширення імпортозаміщення, локалізації виробництв, необхідність сучасної індустріалізації», – поінформував Анатолій Кінах.

Голова ділової спільноти зупинився й на наданні  «зеленого світла» для малого, середнього бізнесу, доля якого в ВВП України нині складає 6-7%, в той час як в розвинутих країнах – до 70%.

«Треба чесно сказати, що влада побоюється моменту, коли малий і середній бізнес  «розправлять  плечі», бо його роль – не лише у забезпеченні платоспроможності,  розширенні ринків і зростанні добробуту людей. Саме підприємці створюють середній клас, який знає і вміє захищати власні права, формує попит на чесні правила, справедливі суди, зміцнення демократичних стандартів, розширення інституцій громадянського суспільства», – переконаний він.

На його думку, вже давно настав час зламати жахливу державно-олігархічну систему у країні, яка створює неприпустимо високий рівень монополізації господарських відносин,  намагається формувати владну вертикаль. Бізнес треба  відсторонити від влади, а перед законом усі мають бути однаково рівними. В нинішніх дуже складних як геополітичних, так і внутрішніх умовах життя держави інтереси великого бізнесу повинні полягати  не в  тому, щоб мати «ручних»  депутатів чи міністрів або просунути у владу своїх людей, а в створенні цивілізованих правил розвитку суспільства, підприємництва,  економіки, державних інститутів, в тому, щоб переконати усіх жити за ними. Безпрецедентна деградація влади з її хибною кадровою політикою, яка заснована на особистій відданості, використанні квот, корупційної  метушні навколо ресурсів має бути зупинена.

Анатолій Кінах особливо підкреслив, що лише той кандидат у президенти має право на успіх, який готовий вести   чесний діалог з людьми, будувати свою діяльність на основі щоденного зворотного зв’язку з структурованим громадянським суспільством та реально прислухатись до його ініціатив та порад.