«Литовські залізниці» пропонують українським колегам партнерство

Facebook Поділитись
«Литовські залізниці» пропонують українським колегам партнерство

Транспортний сектор Литви переживає трансформації: за кілька років збиткове підприємство АТ «Литовські залізниці» почало давати 50% прибутку щорічно. Компанія має півмільярда євро товарообігу, майна на 19 млн. євро та стратегію до 2030 року. Наразі готові поділитися досвідом із українськими колегами. «Укрзалізниці» вони пропонують оренду локомотивів, підготовку залізничників, інфраструктурні проекти, обмін кадрами, допомогу із впровадженням євростандартів.

Про це заявив гендиректор АТ «Литовські залізниці» Мантас Бартушка на П’ятому українсько-литовському економічному форумі у Вільнюсі, організаторами якого виступили УСПП та Конфедерація промисловців Литви.

«Кілька років тому литовська залізниця була збиткова, а тапер маємо прибутки, 50% зростання. Були втілені євростандарти, створена група перевізників «Литовські залізниці». Ми набули певного досвіду. У нас півмільярда євро товарообігу, 19 мільйонів коштує наше майно, 5 млн. пасажирів перевозимо щороку. Маємо стратегію до 30-го року, йдеться про ріст і подальшу модернізацію», - наголосив пан Бартушка.

Він позитивно оцінив проекти залізничного сполучення Київ-Мінськ-Вільнюс-Рига (потяг чотирьох столиць) та вантажної лінії Київ-Клайпеда.

«Це чудова можливість для бізнесу. На часі відкриття лінії, яка з’єднає Балтійське і Чорне моря. Наразі у Каунасі і Вільнюсі будуються великі торгові термінали, тому українським експортерам це може бути дуже вигідним і цікавим. Співробітництво з Україною бачимо в широкому спектрі. Український ринок розвивається і ми готові надати свої локомотиви, а також знання, спеціалістів та подумати над спільними інфраструктурними проектами.  Ринок збільшується, і треба зав’язувати безпосередні контакти», - підсумував очільник «Литовських залізниць».

Нагадаємо, участь у на П’ятому українсько-литовському економічному форумі у Вільнюсі взяли президенти України та Литви, представники урядів, великих корпорацій та малого бізнесу. Загалом захід об’єднав більше 150 учасників, була підписана низка ділових угод.