Литовці готові допомагати херсонським підприємствам рухатись на експорт в ЄС

Facebook Поділитись
Литовці готові допомагати  херсонським підприємствам рухатись  на експорт в ЄС

В Херсоні другий рік поспіль проводяться зустрічі із литовськими бізнес- та експертними делегаціями, які консультують вітчизняних підприємців щодо виходу на ринки ЄС, а тим, які зацікавили своєю продукцією – пропонують конкретні домовленості.

Семінар «Зміцнення партнерства із бізнесом для досягнення цілей сталого розвитку ООН», організований структурою «Openeurope» за підтримки МЗС Литви, зібрав в Херсоні представників ТПП Вільнюса, низки литовських компаній – «Трайдяніс», «Промо», представників УСПП, облдержадміністрації, експертну спільноту.

Литовці не лише розповіли про свій досвід просування експорту в інші країни ЄС, використання біотехнологій в аграрному виробництві, комунальному господарстві тощо, але й відмітили, що зацікавлені у співпраці із херсонськими підприємствами.

Зокрема, керівник проектів ЗАО «Промо» Гинтарас Нашленас нагадав, що в один з попередніх візитів на Херсонщину представники литовської делегації зустрічалися з регіональними пасічниками і мали перемовини щодо придбання медових міксів – продукту з меду з використанням різних доданків - горіхів, сушених фруктів.

За деякий час фермерське господарство «Таврійський пасічник» (Голопристанський район) вирішило втілити цю ідею в життя і розпочало випуск унікального меду-суфле. Така крафтова продукція, яка виробляється з натуральних інгредієнтів, зацікавила литовського представника.

«Ми готові все це заводити на європейський ринок і продавати», – сказав пан Гинтарас.

Литовські партнери зацікавлені у кооперації з висококласними фахівцями і їх розробками в Україні, натомість пропонують фінансову інфраструктуру (кредити, венчурні фонди ЄС), аутсорсинг експортних продажів тощо.

Підприємці  відзначили, що подібні семінари, попри їх консультаційну користь, допомагають також зав'язувати і поглиблювати економічні і культурні зв'язки Херсона з європейськими країнами, зокрема  Литвою. Відтак, «Openeurope», УСПП та литовські партнери готові регулярно проводити такі заходи.

Семінар має на меті також донести до українських підприємців законодавчі, сертифікаційні вимоги ЄС, не в останню чергу – що стосується екологічних вимог до  продукції. Литовці переконують: застосування біотехнологій, наприклад, в сільському господарстві,  збільшує врожайність, здешевлює виробництво та підвищує конкурентоспроможність товару на міжнародних ринках та  пропонують стратегії впровадження таких технологій.

Частина українських підприємців вже використовує їх. Так, в с. Веселе (Херсонська область) литовці відвідали фермерське господарство «Павлівське», яке використовує мікроорганізми для переробки відходів, боротьби з шкідниками тощо.

Це відповідає як політиці ЄС, так і здоровому глузду – каже Римантас Будрис,директор Інституту менеджменту і аудиту навколишнього середовища (Литва). Інноваційні біотехнології необхідні для охорони навколишнього середовища в промисловості і сільському господарстві.   «Пробіотики, поліпробіотики і ензими, фітоферменти, комбіновані препарати – всі ці компоненти дозволяють проводити очистку комунальних стоків, води, гігієнізацію приміщень і саджанців в аграрному господарстві, підвищенні врожайності, тваринництві і тд. В ЄС, у тому числі  у Литві, давно використовують такі технології»,–- зазначив він.

Всі ці теми додатково будуть опрацьовані із обласною адміністрацією і включені в порядок денний традиційного двостороннього економічного форуму, який щорічно організовує УСПП та Конфедерація промисловців Литви. Він проводиться на високому рівні – за участі представників урядів обох країн, і, як правило, президентів.