Майже 4 млн. українців потребують вирішення житлового питання – УСПП

Facebook Поділитись
Майже 4 млн. українців потребують вирішення житлового питання – УСПП

Повномасштабна війна рф проти України спричинила численні руйнування інфраструктури, житлового фонду нашої країни. За експертними оцінками, станом на січень цього року через дії агресора зруйновано чи пошкоджено 250 тисяч житлових будівель.

«Наразі 12 млн. українців перебувають за межами своїх рідних міст чи населених пунктів. Близько 6 млн. – за кордоном у статусі біженців чи пошукачів тимчасового притулку, решта – внутрішньо переміщені особи. Від темпів відновлення інфраструктури – житлової, транспортної, соціальної – залежить повернення українців додому», - зазначив президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах під час свого виступу на розширеному засіданні Ради Будівельної палати України.

Лідер ділової спільноти пропонує уряду визначити будівельну галузь одним із драйверів економіки та повоєнного відновлення.

Нагадаємо, що за ініціативою УСПП та Антикризового штабу стійкості економіки в умовах воєнного стану створена та діє Експертна рада з питань збереження і розвитку потенціалу промисловості будівельних матеріалів України. В її роботі активну участь бере Комітет ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, з яким в УСПП склалася стабільна співпраця.

Також Антикризовий штаб провів щонайменше 2 спеціальні засідання щодо збереження і розвитку галузі будівельних матеріалів, а також розвитку ринку доступного житла для українців.

Пріоритетними завданнями експерти названих установ вважають:

  • Розробку комплексних програм відновлення та їх прив’язку до умов (масштабів руйнування, географії розселення мешканців тощо) конкретних територій; попередній аудит;
  • Завершення створення системи страхування воєнних ризиків для ширшого залучення позабюджетних (приватних) коштів;
  • Створення Реєстру виробників, номенклатури їх товарів, обсягів та цін.  З цим пов’язати питання критичного імпорту (скла, ізоляційних матеріалів) і в перспективі – розбудову необхідних виробничих потужностей в Україні;
  • Важливо завершити імплементацію регламентів та сертифікацій ЄС в галузі будматеріалів.

Окремо Анатолій Кінах наголосив на потребі масштабування програм доступної іпотеки, адже платоспроможність українців за роки війни сильно впала. Світовий банк наводить дані, що 57% наших співгромадян знаходяться на межі бідності.

«Цифри програми єОселя поки не відповідають масштабам викликів. Тому її потрібно розвивати чи доповнювати новими програмами», - зазначив президент УСПП.

Під час засідання Ради Будівельної палати були озвучені дані, що попит на нове житло серед українців стабільно падає і лише в рамках програми єОселя він зростає.

Забудовників найбільше кредитують такі банки, як Ощадбанк та Укргазбанк. Вони адаптувалися до ринку та кредитують на етапі готовності об’єктів від 40%. Будівельники ж хочуть отримувати кредитування вже на 20-30% готовності. Щомісяця до програми єОселя долучається 10-12 забудовників.

Наразі готові законодавчі зміни, які об’єднають єОселя та єВідновлення в простий інструмент отримання житла за відповідними сертифікатами (закон має ще підписати Президент).