Мета створення ринку землі вимагає системної державної програми

Facebook Поділитись
Мета створення ринку землі вимагає  системної  державної  програми

Парламент ухвалив закон про введення в Україні ринку землі сільськогосподарського призначення. Нашій державні давно потрібен цивілізований сучасний земельний ринок, і це зафіксовано в  Земельному кодексі, прийнятому двадцять років тому урядом Анатолія Кінаха та ВРУ. З цього приводу треба давно припинити публічні  чвари і сумнівне заробляння політичних дивідендів і негайно зосередитися на значному обсязі підготовчої роботи, оскільки це дозволяє час – закон набуває чинності з 1 липня 2021 року. Про це говорять в Антикризової раді громадських організацій та УСПП.

«Спираючись на пропозиції експертів, структурованої ділової спільноти, треба, як ми й пропонували раніше, підготувати системну державну програму формування ринку землі з науковим супроводженням. Вона має передбачати кілька етапів, пакет законодавчо-нормативних актів, що містять  питання обігу земель сільськогосподарського призначення, захист родючості грунтів, певну професійну кваліфікацію учасників ринку,  цінові параметри земель, усі питання взаємодії з банками – іпотечні, залогові тощо», – наголошує голова Антикризової ради громадських організацій, президент УСПП Анатолій Кінах.

Він звертає увагу уряду і парламенту, що до цього часу не завершений кадастр земель України, не проведений аудит використання землі у сучасних умовах. До відкриття ринку мають були обов’язково оприлюднені генеральні плани розвитку міст, особливо великих, усіх населених пунктів, плани інфраструктурних проектів, транспортних магістралей на 10-20 років наперед тощо, інакше ринкові стосунки можуть конфліктувати з природнім  розвитком територій. Треба добре продумати питання кадрової підготовки фахівців ринку землі. Більш детального опрацювання потребують  питання заборони покупки землі іноземцями, господарювання  представниками іноземного капіталу.

«Протягом цього року аграрії, бізнес, українці повинні побачити чітку і  зрозумілу  модель розвитку аграрного сектору України, де мають бути збалансовані фермерські господарства, представники малого і середнього бізнесу і великі агрохолдинги, передбачена можливість увійти на ринок початківцям, є місце усім напрямкам агровиробництва, для усіх є доступ до фінансових ресурсів. Без цього ринок не запрацює, це дуже важливі складові», – переконаний лідер ділової спільноти.

Він підкреслив, що Антикризова рада громадських організацій, УСПП готові докласти  зусиль до  розробки пропозицій до  державної програми формування ринку сільськогосподарських земель, а владі необхідно прислухатися до думок структурованої ділової спільноти, експертів.

«Земля залишається найціннішім національним ресурсом, і ставлення до неї має бути відповідне – дбайливе, розумне, без політичного або кон’юнктурного забарвлення»,– підсумував Анатолій Кінах.