Металургія потребує протекціонізму з боку держави, у тому числі в забезпеченні брухтом, - УСПП

Facebook Поділитись
Металургія потребує протекціонізму з боку держави, у тому числі в забезпеченні брухтом, - УСПП

Металобрухт - стратегічна для металургії сировина, держава повинна вжити заходів для того, аби стимулювати його переробку всередині країни, і передусім забезпечити потреби власних підприємств. Експорт брухту можливий тільки у разі виникнення профіциту сировини.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на президента Українського союзу промисловців і підприємців Анатолія Кінаха.

"Питання металобрухту завжди було в нас актуальним. Дуже важливо, щоб уряд України системно і професійно працював над забезпеченням металобрухтом гірничо-металургійного комплексу України. І тут необхідно, щоб був чіткий розрахунок балансу наявності металобрухту в Україні", - наголосив А.Кінах.

За його словами, навіть у випадку, коли на внутрішньому ринку спостерігатиметься профіцит сировини, варто не експортувати брухт, а стимулювати його переробку всередині країни.

"Зараз в Україні значні масштаби як морального, так і фізичного зносу активів, плюс агресор наніс безпрецедентні пошкодження інфраструктури, що також є, скажемо так, джерелом для металобрухту - але всі ці фактори необхідно об’єднувати в конкретні системні дії для розвитку переробки металобрухту в Україні", - наголосив експерт.

Він переконаний: влада має чітко розраховувати баланс потреб металургії, і формувати прозорі правила, до прикладу - квотувати експорт, якщо це не суперечить інтересам національної металургії.

"У нас, на жаль, дефіцит чіткої, збалансованої політики в контексті збору і переробки металобрухту, чіткого розуміння балансу потреб, а також правил, які б визначали квотування експорту у разі профіциту сировини. Але це повинно розглядатися, ще раз підкреслюю, в контексті державного протекціонізму і підтримки національної металургії", - резюмував А.Кінах.

Як відомо, Україна у першому кварталі року зіткнулася з рекордним зростанням експорту брухту: обсяги вивезення сировини виросли упʼятеро у порівнянні з показниками минулого року.