На базі УСПП створюється Антикризовий штаб допомоги бізнесу, промисловості

Facebook Поділитись
На базі УСПП створюється Антикризовий штаб допомоги бізнесу, промисловості

До нього ввійдуть представники уряду, обласних військових адміністрації, Національного банку України, провідних промислових підприємств, ділові асоціації, Антикризова рада громадських організацій, Національна тристороння соціально-економічна рада. 

Про це стало відомо за підсумками онлайн-наради Українського союзу промисловців і підприємців  із представниками міністерств і ОВА.

Серед учасників: Анатолій Кінах – президент УСПП, голова Національної тристоронньої соціально-економічної ради,  Василь Горбаль - член Ради НБУ, Сергій Тихонов – заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості,  Віктор Микита - очільник Закарпатської ОВА, Геннадій Чижиков - президент ТПП України, представники  Будівельної палати України. Союзу хіміків, «Мотор Січ» тощо.

Як наголосив Анатолій Кінах, в умовах російської військової агресії проти України пріоритетом роботи національних бізнес-асоціацій є дієва підтримка ЗСУ та органів державної влади в боротьбі із окупантом. Необхідно розробити системні механізми збереження та продовження економічної діяльності підприємців, їх можливостей швидко адаптуватися до потреб воєнного часу.

«Втрати ВВП України від військового вторгнення рф прогнозно становитимуть 30%. В складному становищі опинився малий і середній бізнес, активними з них лишилися 15-20%», - повідомив лідер ділової спільноти.

У цьому напрямі із врахуванням пропозицій промисловців і підприємців  зроблено вже чимало: прийняті податкові послаблення для бізнесу, програма релокації виробництв із регіонів, де ведуться активні бойові дії в західні області, скасовано акциз та зменшене ПДВ на пальне, вирішується питання критичного імпорту тощо.

Втім, УСПП переконаний, що масштаб викликів потребує більш широкого кола заходів, особливо що стосується збереження трудового потенціалу країни. 3,9 млн. українців за даними ООН перетнули український кордон, рятуючись від російської агресії. Ще 6,5 млн. стали внутрішніми переселенцями, переїхавши, в основному, на захід країни. В середньому половина підприємств зупинилися через війну, а по деяким напрямкам ця цифра сягає 70%. 

«Тому ми створюємо постійно діючий Антикризовий штаб допомоги і вирішення питань бізнесу. Ми розуміємо, що влада зараз сконцентрована на обороні України, і це правильно, тому зі свого боку максимально вирішуватимемо проблеми підприємництва на місцях – разом із обласними військовими адміністраціями, НБУ, нашими закордонними партнерами тощо», - повідомив президент УСПП.

Учасники конференції відмітили кілька критично важливих питань. Перше – це логістика, особливо експорту, яка зараз дуже утруднена. Морські порти України заблоковані ворогом, основний напрям зараз – автоперевезення через кордон із Євросоюзом. УСПП, ТПП України вже мали перемовини із Єврокомісією щодо спрощення системи транзиту української продукції. Чимало країн вже ввели максимальні послаблення. Проте залишаються невирішені питання сертифікації, зокрема, ветеринарної і т.д. Окрім того, Анатолій Кінах виступає за зміну політики квот по постачанню продукції українського АПК у бік їх кардинального збільшення, а то і скасування.

«Фінансова допомога партнерів для української економіки зараз дуже важлива, проте не менш важливо всіляко підтримати український бізнес, що має працювати, давати робочі місця», - зазначив глава Українського союзу промисловців.

У продовження теми вітчизняного агропромислового комплексу, то, за оцінками УСПП, цьогоріч обсяги врожаїв зернових будуть на 40-42% менші від попереднього, мирного періоду. Об’єктивні перешкоди – інтенсивні бойові дії на сході і півдні країни, мінування російськими окупантами деяких доріг і полів, цілеспрямована атака російськими і білоруськими ракетами на нафтобази по всій країні і т.д.

Для АПК уряд вводить масштабні стимули – відміна потреби реєстрації сільськогосподарської техніки, кредити за нульовими ставками, скасування акцизу на пальне тощо.

Попри це, є нюанси, що вимагають скоординованого вирішення. Член Ради НБУ Василь Горбаль розповів, що після консультацій з УСПП будуть конкретизовані зміни до чинних постанов . Як приклад – розширення поняття посівної, скасування хибного поділу на червоні області, що виключає отримання підприємцями там фінансової допомоги. Мається на увазі, що, до прикладу, в Київській області є умовно безпечні райони, тому позначати всю область червоною недоречно. Бізнес має працювати там, де це можливо, це запорука підтримки стабільності економіки.

«Укргазбанк за 4 тижні видав бізнесу нових кредитів на 4 млрд. грн. Навіть в Харківський області.  Проте в деяких банках зберігається механізм погодження кредитів, по тривалості як у мирний час. Треба прискорювати роботу», - зазначив представник НБУ.

Важливим питанням для обговорення на нараді стало поліпшення механізмів релокації бізнесу із регіонів з інтенсивними бойовими діями в західні області. Відповідною програмою опікується Мінекономіки, свою допомогу вже запропонував і УСПП.

Про досвід Закарпатської області розповів Віктор Микита - очільник Закарпатської ОВА. Наразі в області 380 тис. вимушених переселенців. Для них підшукали тимчасове житло, працевлаштовують. Обласна адміністрація формує каталог промислових майданчиків, які можна надати для розміщення для підприємств зі сходу і півдня. Наразі вже 69 бізнесів переїхало на Закарпаття.

«Тут важливий стратегічний підхід, у цьому цілком підтримую позицію УСПП. По-перше, які підприємства можуть адаптувати своє виробництво в нашій області, чи можуть вони перепрофілювати за потреби свою діяльність і т.д. Є питання також по логістиці, окрім того, готові допомагати і наші закордонні партнери із сусідніх країн ЄС», - підкреслив В.Микита.

Сергій Тихонов – заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості – якраз перебуває із робочим відрядженням на Закарпатті. Він відмітив багато інноваційних підходів, які впроваджуються тут і досвід яких може використовуватися і іншими областями.

«Кожному переміщеному підприємству надається свій персональний податківець для супроводу. Для будівельних компаній видано дозволів на 500 земельних ділянок для розміщення тимчасових чи постійних будівельних конструкцій. Ця галузь буде дуже затребувана в частині відновлення України в повоєнний час. Є ідея по розбудові сучасних поселень. Також дійсно, треба інтегрувати релоковані підприємства в структуру економіки області. Для Закарпаття це ІТ, переробна промисловість, деякі підприємства машинобудування», - зазначив урядовець.

На нараді були озвучені запити підприємства «Мотор Січ», які будуть вирішуватися в індивідуальному порядку із Мінстратегпромом та Закарпатською ОВА.

Свої пропозиції по підтримці бізнесу Харківщини надав і виконавчий директор Харківського РВ УСПП Едуард Набока. Він повідомив, що значна частина малого і середнього бізнесу займається волонтерською діяльністю в місті, поки не працює.

Робота Антикризового штабу на базі УСПП буде постійною. Закликаємо підприємців звертатися за допомогою.

Виконавча дирекція УСПП - masnik@uspp.org.ua, 044 536 96 41.