На боротьбу з корупцією витрачено мільйони – де результати?

Facebook Поділитись
На боротьбу з корупцією витрачено мільйони – де результати?

Український бізнес незадовільно оцінює боротьбу з корупцією в Україні. Ефективність антикорупційних органів дуже низька: обіцянка, що усі  «віп-корупціонери» сидітиме за гратами, не виконана. Владі потрібно проявити політичну волю та відповідальність перед народом та перезавантажити роботу чисельних  інституцій, зробивши їх справді незалежними та результативними. Про це заявив президент УСПП Анатолій Кінах в ефірі одного із телеканалів.

«З року в рік лунають лозунги, що віп-корупціонери сидітимуть за ґратами. Жодного по-справжньому значущого прецеденту. Це знижує довіру до правоохоронної системи, в цілому до органів влади», – каже Анатолій Кінах.

Він переконаний, що антикорупційні органи, які не виконують свої функції, а зайняті або імітацією діяльності, дуже вибірково підходячи до справ, або з’ясовують стосунки між собою, повинні пройти ротацію, а підходи в системі їх роботи треба замінити  на більш ефективні.

«На антикорупційну систему, нові органи –  Національне агентство з питань запобігання корупції (НАПЗ),  Національне антикорупційне бюро України (НАБУ),  Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) Державне бюро розслідувань (ДБР) – в Україні потрачено мільйони, а результату немає. Натомість в публічному просторі  поширюються «сенсації» про те, прийшов той чи інший екс-посадовець на допит чи ні. Це не робота, а її видимість: шоу і імітація боротьби із корупцією», – підкреслює лідер ділової спільноти.

Анатолій Кінах зазначив, що справжнім показником успішних антикорупційних дій є встановлення рівності всіх перед законом та притягнення до відповідальності, у разі виявлення порушень, всіх – незалежно від прізвищ, посади чи партійної приналежності.

«Бізнес очікує, що президент країни згадає про свою обіцянку прискіпливо оцінювати роботу тих чи інших органів, і, з огляду на їх ефективність, приймати рішення про ротацію чи інші методи підвищення результативності. Щодо антикорупційних органів, то вони мають бути максимально професійними, ефективними, незалежними та не боятися розглядати гучні справи», – вважає президент УСПП.

Нагадаємо, 13 листопада 2019 року  президент підписав ухвалені парламентом зміни до закону про запобігання корупції. Нова редакція документу вдосконалює законодавство України у сфері захисту викривачів корупції.  Президент також назвав боротьбу з корупцією «довгим боєм».