На дефіцит Пенсійного фонду впливають проблеми національного ринку праці

Facebook Поділитись
На дефіцит Пенсійного фонду впливають проблеми національного ринку праці

Дефіцит Пенсійного фонду у 2020 році становить 13,2 мільярда. Переважно ця проблема - не лише питання тіньової економіки, а становища на національному ринку праці. Україна не займається його розвитком, формуванням умов для того, щоб виробництва, сфера послуг, самозайнятість тощо набирали обертів і створювали нові робочі місця із конкурентною оплатою праці. Відтак, економічно активне працездатне населення шукає заробітків за кордоном, сплачуючи податки там та наповнюючи бюджети інших країн.

Таку думку висловив президент УСПП Анатолій Кінах в ефірі національного телеканалу.

"Нація старіє ( на 100 смертей народжується 49 немовлят), а також посилюється трудова міграція. За даними польського уряду, до карантину у них працювало близько двох мільйонів українців. Середній вік такого заробітчанина встановив 34-40 років.

Загалом експерти оперують цифрами в 9 млн. українців за кордоном (постійно чи перманентно), а це напряму впливає на обсяги відрахування в Пенсійний фонд", - зазначив лідер ділової спільноти.

Анатолій Кінах нагадав, що ще 5 років тому наполяганням сторони роботодавців в Національній тристоронній соціально-економічній раді (НТЕСР) при Президентові України було прийнято рішення про проведення цільового засідання Кабміну щодо ринку праці та демографічної ситуації. Його досі не проведено.

Поза тим, в час економічного спаду через пандемію, проблеми із працевлаштуванням українців, офіційними виплатами тощо тільки загострилися.

"Це питання необхідно розглядати першочергово, зокрема, і в рамках відновлення роботи НТСЕР, Генеральної угоди між соціальними партнерами - урядом, роботодавцями, профспілками", - підсумував президент УСПП.