На пропозицію бізнесу уряду визначив чіткі етапи процедури бронювання фахівців

Facebook Поділитись
На пропозицію бізнесу уряду визначив чіткі етапи процедури бронювання фахівців

У відповідь на подані Українським союзом промисловців і підприємців, Антикризовим штабом стійкості економіки в умовах війни пропозиції уряд удосконалив процедуру бронювання військовозобов’язаних, визначивши чіткі терміни етапів процедури.

Відповідна постанова буде опублікована незабаром.

Визначено наступні терміни:

▪️подання органами державної влади, іншими державними органами списків військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час  до Генерального штабу Збройних Сил (СБУ, Служби зовнішньої розвідки) — у строк не більше ніж 5 робочих днів;

▪️погодження списків та подання Генеральним штабом Збройних Сил (СБУ, СЗР) до Міністерства економіки — у строк не більше ніж 10 робочих днів;

▪️ухвалення Мінекономіки рішення про бронювання військовозобов'язаних — у строк не більше ніж 5 робочих днів;

▪️зарахування військовозобов'язаного на спеціальний військовий облік територіальним центром комплектування та соціальної підтримки — у строк не більше ніж 5 робочих днів.

Напередодні УСПП звертався до уряду з проханням визначення чітких строків подання, перевірки та погодження списків військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час.

Дане питання розглядалося чи не на кожному засіданні Антикризового штабу допомоги бізнесу, утвореному при УСПП. Участь в засіданнях традиційно беруть представники ВРУ, уряду, НБУ, бізнесу, профспілок, наукових інституцій тощо.

УСПП наголошував, що у Постанові №76 не передбачені строки на прийняття рішення, як наслідок - тривалий та непрозорий розгляд пропозицій щодо бронювання (фактично відсутній зворотній зв`язок, щодо оперативного узгодження спірних питань).

Також відсутня можливість вiдслiдковування поточного етапу розгляду заяви; чітко не визначені обставини, які дають можливість підприємству забронювати понад 50% кількості військовозобовязаних.

Встановлений строк для надання органами Державної податкової служби документів, які підтверджують відсутність у підприємства заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за фактом отримання виявляється занадто тривалим.

Доволі поширена практика відхилення пропозицій на бронювання з формальних підстав.

Натомість УСПП запропонував:

-       встановити граничні строки розгляду та погодження клопотань про бронювання працівників на всіх етапах погодження.

-       узгодити та налагодити систему комунікацій між суб`єктами - учасниками процедури бронювання;

-       проводити подання заяв на бронювання через електронний портал Міністерства економіки України;

-       встановити для органів Державної податкової служби нормативно визначене зобов’язання щодо оперативного надання документів, які підтверджують відсутність заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску, необхідних підприємству для бронювання своїх працівників.

Також потребує уточнення порядок бронювання працівників підприємства, яке не має прямих договорів з МО України, іншими військовими формуваннями, не є критично важливим для функціонування економіки та не має визначеного профільного центрального органу, але виготовляє вкрай важливі компоненти в інтересах іншого, критично важливого для функціонування економіки.

Окрім прийняття вже згаданої постанови, Мінекономіки повідомило, що опрацьовує питання подання через Портал заяв щодо визначення підприємства критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, для цілей бронювання їх військовозобов’язаних працівників.

Зазначені послуги буде запроваджено після завершення їх тестування.

«Наша комунікація з урядом в даному напрямі триває, будемо моніторити виконання вже прийнятих рішень та подавати пропозиції щодо удосконалення все ще існуючих проблемних питань в бронюванні», - підсумував президент УСПП Анатолій Кінах на засіданні Антикризового штабу 27 квітня.