На вимогу бізнесу підприємцям нарешті надана можливість одноразового продажу/обміну рублів, що зависли на рахунках: це 1,7 млрд грн.

Facebook Поділитись
На вимогу бізнесу підприємцям нарешті надана можливість одноразового продажу/обміну рублів, що зависли на рахунках: це 1,7 млрд грн.

Зусиллями  Українського союзу промисловців і підприємців, Антикризового штабу стійкості економіки в умовах воєнного стану бізнес отримав законну можливість одноразово поміняти заморожені на рахунку кошти у російських/білоруських рублях на гривні.

 УСПП звернувся до Нацбанку та Комітету ВРУ з питань економічного розвитку з таким проханням ще рік тому.

Зараз ці кошти просто зависли на рахунках українських компаній, які до повномасштабної агресії рф та участі в цьому білорусі, мали ділові контракти з білоруссю. Серед них і підприємства машинобудівного комплексу, яким потрібні фінансові ресурси для того, щоб платити податки, розвивати виробництво. У тому числі – і на потреби оборони України.

Більше того, за результатами перевірок податкової експортних показників таких підприємств за 2020-2021 рр. їм виставляються вимоги повернення валютної виручки, яка «заморожена».

Влітку минулого року позицію УСПП і Антикризового штабу підтримали в парламентському Комітеті з питань економічного розвитку. Відповідні корективи внесли до закону №3498-ІХ, що набув чинності в грудні 2023 року.

Депутати вказали, що рішення РНБО щодо санкцій, які були застосовані до російських фінансових установ, жодним чином не стосується українських банків та їх клієнтів-резидентів України.

Станом на листопад 2023 року обсяг коштів на рахунках українських юридичних осіб у рублях становив 1,7 млрд грн.в еквіваленті.

Відтак, НБУ нарешті прийняв постанову, якою надав тимчасову (до 31 грудня 2024 року) одноразову можливість безготівкового продажу (обміну) коштів клієнтів банків у російських/білоруських рублях на гривні.   

Документ набуває чинності 7 лютого цього року. Він передбачає 2 умови, за якої здійснення таких операцій можливе: 

  • якщо банками-нерезидентами (крім банків-резидентів російської федерації та республіки білорусь та банків, до яких застосовано спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи відповідно до ЗУ “Про санкції”), в яких відкрито кореспондентські рахунки банків-резидентів у російських / білоруських рублях, в односторонньому порядку ухвалене рішення про конвертацію (обмін) російських / білоруських рублів на іншу валюту;
  • продаж (обмін) російських / білоруських рублів може бути здійснений за заявою клієнта банку один раз щодо кожного з видів валюти – російських рублів та білоруських рублів.

Це стане додатковим ресурсом для зміцнення стійкості української економіки під час війни, а також розвитку ділової активності в складних умовах повномасштабної агресії рф.