Не тільки 5-7% щорічного зростання економіки, а навіть 8% – переконані промисловці і підприємці

Facebook Поділитись
Не тільки 5-7% щорічного зростання економіки, а навіть 8% –  переконані промисловці і підприємці

В УСПП підтримали позицію Президента України, висловлену  на двосторонньому форумі в Стамбулі, що економіка України потребує зростання на 5-7% щорічно. Нинішні темпи надто низькі і консервують кризу. Про це заявив президент УСПП Анатолій Кінах в ефірі національного телеканалу.

«Погоджуюсь, що Україні потрібно не тільки  5-7%, а навіть  8% зростання ВВП щороку. Те, що ми маємо (2-3%) – це консервація кризи, реальна стагнація. Не забудьмо, у 2015-2016рр. економічне падіння склало 17%, і на цьому фоні таке незначний підйом не є виправленням ситуації, спостерігається погіршення економічного клімату, соціальних умов. Зростанні у 8% річного ВВП цілком реальне, потрібна наявність чітких стратегічних програм та відповідальність державних менеджерів за свою діяльність. Бізнес свого часу вже презентував розроблені рекомендації для стимулювання економіки: цілком конкретні законопроекти, здешевлення кредитів для бізнесу, експортна експансія, умови для інвесторів тощо», – зазначив Анатолій Кінах.

Втім, ділова спільнота наголошує: декларація економічного зростання вже стала традиційною у владі. Реальні програми і чіткі стратегії забезпечення приросту ВВП, підйому економіки – ось чого прагне почути бізнес, чого він чекає  від нової команди глави держави. Саме таке завдання стоїть перед урядом, що має бути невдовзі сформований. 

«Тому українське суспільство, і бізнес зокрема, очікує від Президента, парламенту та майбутнього  уряду двох речей: оголошення стратегії розвитку держави, економіки  і нової кадрової політики, яка забезпечить професійних, неполітизованих,  відповідальних, вільних від корупції  фахівців в сфері  державного управління», – сказав президент УСПП. 

Він нагадав, що нові звіти Міжнародного валютного фонду, ООН та Світового банку включили Україну в перелік найбідніших країн Європи. Якщо держава розвиватиметься нинішніми темпами, то досягне рівня Польщі зразка 2018 року тільки за 50 років. А це значить, що відставання від європейських сусідів та в принципі розвинених держав стане просто критичним.

У той же час, демографічні зміни (високі обсяги міграції і низькі – народжуваності) також знижають  темпи росту економіки. За даними того ж МВФ, у перерахунку на душу населення, середньорічний ріст в період з 2020 по 2050 роки буде нижчим приблизно на 0.6 п.п, що призведе до загального зниження рівня виробництва на 17%.

Такі обставини ускладнюють рівень завдань, що повстали перед новою владою країни і вирішувати які треба негайно, бо запасу міцності і часу вже немає. Анатолій Кінах нагадав, що  до 15 вересня має бути представлений проект держбюджету на 2020 рік. Також осінню можна буде попередньо оцінити роботу нового парламенту, ефективність коаліції (яку ще належить сформувати). 

УСПП спрямував свої пропозиції на покращення економічної ситуації в офіс Президента України та сподівається, що  проведення запропонованої  зустрічі із представниками бізнес-структур, Антикризової ради громадських організацій  та всіх зацікавлених ділових асоціацій дасть багато користі для підготовки необхідних бізнес-стратегій, конкретних програм уряду з  економічного розвитку.