Недопустимо під час війни вкотре підвищувати тарифи на електрику для бізнесу: це може «добити» деякі галузі

Facebook Поділитись
Недопустимо під час війни вкотре підвищувати тарифи на електрику для бізнесу: це може «добити» деякі галузі

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), на своєму засіданні 16 листопада схвалила проєкт рішення про підвищення тарифів на електроенергію на 2024 рік. Особливо вражає зростання тарифів Національної енергетичної компанії "Укренерго" та для підприємств "зеленої" металургії - на 22,1% і 97% відповідно.

НКРЕКП зазначила, що можливе коригування тарифів після надходження до неї прогнозного балансу електроенергії на 2024 рік від Міністерства енергетики.

Експерти в галузі енергетики вже виступили проти цього рішення, аргументуючи його стовідсотковими негативними наслідками для економіки та підприємств.

«Такий крок може загострити економічну кризу у багатьох галузях та погіршити економічну безпеку України. Зокрема, металургійна галузь, аграрії вже переживають труднощі через блокування портів та підвищення вартості логістики у зв'язку з війною, а також політизованими протестами польських перевізників на кордоні», - кажуть в Українському союзі промисловців і підприємців.

У Федерації металургів України також висловилися, що подальше підвищення тарифів може призвести до прискорення зупинок підприємств, що стане додатковим ударом для вже вразливої економіки галузі.

Нагадаємо, що експорт в ГМК становить заледве 60% від довоєнних показників, а виробництво на окремих підприємствах – 40%.  Експерти УСПП і Антикризового штабу стійкості економіки в умовах воєнного стану виступають за впровадження комплексної державної програми, яка зможе забезпечити збільшення внутрішнього попиту на сталь, а також наполягають на посиленні роботи дипломатів щодо повного витіснення російської ГМК з ринку ЄС і її заміщення українським продуктом (ЄС імпортував 2,8 млн т залізної руди з країни-агресора).

За розрахунками НКРЕКП, підвищення тарифів приведе до збільшення доходу "Укренерго" до 58,7 млрд грн. Однак, з урахуванням складної економічної ситуації та прогнозованого курсу валют, експерти визначають це рішення як неприйнятне у країні в умовах воєнного стану.

Важливо врахувати, що вирішення енергетичних питань в умовах війни повинно бути обґрунтованим та спрямованим на збереження стабільності економіки та підтримання ключових галузей, особливо тих, які знаходяться під особливим тиском у зв'язку з агресією рф, пов’язаними з цим логістичними труднощами.

Експерти переконані, що «Укренерго» варто залучати кошти на розвиток від іноземних грантових фондів і програм замість того, аби «добивати» вітчизняних виробників. Бо в середньостроковому прогнозі це ще більш зменшить притік валютної виручки від базових експортерів, а також поставить під загрозу «зелену» модернізацію промисловості, на що і так хронічно не вистачає коштів.

Напередодні УСПП виступив різко проти можливого підвищення тарифів на вантажоперевезення на «Укрзалізниці». Така можливість розглядається компанією на 2024 рік.

«Дивно, але під час війни у нас немає жодного послаблення для бізнесу – натомість зростання тарифів, кількості штрафів і перевірок. Це неприпустимо, адже промисловість в кризовому стані. Заміновані сільськогосподарські землі, труднощі із експортом призводять до скорочення посівів та зібраних врожаїв. Програми кредитування, окрім обмеженої за масштабом «5-7-9», немає. Причому її тиск на дефіцитний держбюджет очевидний: вже зараз вона переорієнтувалася здебільшого на малі кредити, які беруться не на інноваційний розвиток, а на підтримання операційної діяльності підприємств. Банки мають кредитувати економіку, ми продовжуємо наполягати на коригуванні цієї політики з боку НБУ та Кабміну», - наголосили в УСПП та Антикризовому штабі.

Фахівці кажуть: жодне рішення, що вплине на бізнес-клімат в Україні, не повинне прийматися без попереднього узгодження із експертними інституціями, бізнес-асоціаціями. Відсутність прогнозу наслідків для економіки є критично ризиковим кроком.