Уряд повинен якомога швидше провести цільове засідання щодо забезпечення промисловості та населення природним газом

Facebook Поділитись
Уряд повинен якомога швидше провести цільове засідання щодо забезпечення промисловості та населення природним газом

УСПП, Об’єднання організацій роботодавців України,  Антикризова рада громадських організацій вимагають  цільового засідання КМУ щодо забезпечення промисловості та населення природним газом. Необхідно, щоб без зайвого популізму в стислий термін були прийняті відповідні рішення щодо кореляції цін і тарифів на газ відповідно до платоспроможності внутрішнього ринку і реальної вартості його закупівлі/видобутку/генерації. Про це йшлося на нещодавньому розширеному засіданні УСПП і АРГО. 

«Протягом останнього року ціни на  природний газ  зросли  на 75,3%. Підвищення  цін безпрецедентно випереджає платоспроможність громадян, можливості промисловості підтримувати конкурентоспроможність,  це є порушення закономірного балансу в соціально-економічній сфері, яке суперечить законам економіки.  Щомісяця зростають тарифи на послуги ЖКГ, на комірне та продукти харчування йде більше 63% зарплати громадян. Треба міняти тарифну політику, формувати перехідні періоди, щоб наблизити ціни до реальної вартості життя.  Крім того,  в Україні є власне газовидобування. Його  обсяги треба нарощувати,   ціна на газ має бути відомою для загалу та враховуватися при обґрунтуванні тарифу. Уряд негайно повинен зайнятися цими питаннями,  бо вони мають  загальнодержавне значення і стосуються національної безпеки», – наголосив президент УСПП, голова Антикризової ради громадських організацій Анатолій Кінах. 

Учасники засідання підкреслили загрозу  добудови «Північного потоку-2», яка може не забариться. Це значно понизить рейтинг України як потужного європейського хабу щодо транзиту газу. Отже, потрібна  краща координація зусиль на міжнародному рівні – з Польщею, Данією, яка не підтримує будівництво газопроводу тощо. Європейським партнерам, можливо,  треба запропонувати створення міжнародного консорціуму на базі вітчизняної ГТС, її модернізацію, полегшений доступ іноземних інвесторів тощо (до речі,досвід об’єднання зусиль  вже єна початку 2000-х була підписана угода про консорціум Україна-Німеччина-Росія). Треба продовжувати працювати дипломатичними, політичними методами – аргументовано доводити,  що Північний потік – це крок до газової  монополії РФ в сфері транзиту, і країни  ЄС від цього будуть мати очевидні негативні наслідки. 

Між тим, в державі зберіглася унікальна газотранспортна система, яка на східному кордоні може приймати мінімум 200-210 млрд. кубометрів газу в рік,  постачати в Європейський Союз на західному кордоні 140-150 млрд. Аналогічних українським  підземних газосховищ немає в інших країнах. Загальна ємність вітчизняних  підземних сховищ складає  32 млрд. кубометрів, а на західному кордоні з ЄС – 23-24 млрд.

Україні потрібно розробити альтернативні сценарії використання свого транзитного потенціалу, домовлятися із ЄС щодо чітких умов збереження транзиту через Україну в разі запуску «Північного потоку-2».  Стабільний транзитний статус – це гарантії і власного газозабезпечення, і нормалізації тарифів, переконані промисловці і підприємці. Потрібно використовувати всі економічні, технологічні, транспортні козирі, які тільки має наша країна. Держава потребує системного, комплексного, науково обгрунтованого плану Б щодо  адаптації ГТС до нових умов після запуску «Північного потоку-2». Чекати « нехай буде, що буде» – абсолютно не є державним підходом і оптимальною урядовою та парламентською політикою.   

На засіданні правління йшлося і про необхідність серйозно, на рівні глибоких державних програм, зайнятися власним газодобуванням. В Україні запаси природного газу складають близько  трильйону кубометрів, цього виставить більш, ніж 50 років. Розширення виробництва  дозволить знизити ціну на газ для населення  мінімум на 20%. 

«Потрібне обґрунтування   ціни.  При її формуванні необхідно провести цілу низку публічно відкритих розрахунків: облік власних ресурсів блакитного палива і їх використання, аудит Нафтогазу (враховуючи той факт, що це є державна компанія), запасів у газових сховищах тощо», – зазначив  Анатолій Кінах.

Загалом же проблема забезпечення населення і промисловості газом, встановлення тарифів на нього  ще раз підкреслює необхідність удосконалювати тактику і стратегію захисту та просування національних інтересів України на міжнародній арені, потребу в системних державних програмах. Саме УСПП, Об’єднання організацій роботодавців України,  Антикризова рада громадських організацій наполегливо вимагають  цільового засідання КМУ щодо формування системних підходів з забезпечення промисловості та населення природним газом.

Ця вимога та інші пропозиції доповнять раніше ухвалену «Платформу економічного патріотизму: невідкладні заходи 2021». Учасники засідання УСПП і АРГО звернулися до уряду, Офісу президента і парламенту із закликом розпочати імплементацію конкретних заходів та проєктів, ухвалити  низку вкрай необхідних економіці державних  програм.