Нова індустріальна політика – єдиний шанс  скоротити економічний розрив між Україною та країнами ЄС

Facebook Поділитись
Нова індустріальна політика – єдиний шанс  скоротити економічний розрив між Україною та країнами ЄС

За даними Світового банку, оприлюдненими наприкінці минулого року, Україна може наздогнати Польщу за темпами економічного розвитку та платоспроможності населення за 50 років, а Німеччину – за 100. Такі цифри свідчать, що розрив між Україною та розвинутими державами світу скорочується,  говорять в УСПП. Тут спільно із десятками ділових об’єднань з усіх галузей економіки – Антикризовою радою громадських організацій – підготували  комплексні документи: нову редакцію «Платформи економічного патріотизму» та стратегію  «Нова індустріалізація – реальний шанс для України». Спільна робота за ними влади і бізнесу дасть більш швидке зростання ВВП – до 6-8%,  створить передумови для пожвавлення інвестиційного клімату в Україні.

Про це розповів президент УСПП Анатолій Кінах на засіданні круглого столу «Розвиток ринку інноваційних товарів як один із засобів подолання деіндустріалізації економіки України» в Одесі. Організатором заходу виступив Інститут проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАНУ.

«Нині тенденції деіндустріалізації тягнуть за собою поглиблення сировинного статусу держави. 40% в експорті – продукція АПК, загалом сировинна – до 70%. Це небезпечно, адже ми сильно залежимо від кон’юнктури світового ринку. Чи це припустимо? Україна – достатньо інноваційна держава з потужним кадровим, інтелектуальним, освітнім потенціалом, де розробляються технології, щоправда, теж на експорт, бо внутрішній ринок не має таких запитів», – каже Анатолій Кінах. 

Нагадаємо, промислове виробництво в Україні падало чотири роки поспіль: у 2012 році – на 0,7%, в 2013 році – на 4,3%, у 2014 році – на 10,1%, у 2015 році – на 13%. У 2016 році зростання відновилося, і за рік обсяги зросли на 2,8%. У 2017 році зростання склало 0,4%, у 2018 році - 1,1%.

За словами президента УСПП, Україні конче необхідне впровадження сучасної промислової політики на загальнонаціональному рівні, підтримка локалізації виробництва, програми імпортозаміщення. Окрім того, слід завершити адаптацію виробництв та продукції до європейських, міжнародних стандартів та технічних регламентів, що дасть змогу виходити на експорт не лише із сировиною, але й з товарами із високою доданою вартістю. Лише реальне зростання економіки зупинить відтік трудових рук, стане на заваді депопуляції, падінню рівня життя населення.

Зупинився Анатолій Кінах і на Четвертій промисловій революції, головною основою якої є новітні технології – хмарні, блокчейн, штучний інтелект тощо. На його погляд, в Україні достатньо «мізків», потрібно відновити зв'язок науки і промисловості, приділяти увагу підвищенню якості освіти та відбору талановитих кадрів – звісно, створюючи молодим перспективним фахівцям  сприятливі умови для діяльності, самореалізації.   

1 березня в Києві Антикризова рада громадських організацій, що об’єднує ділові організації провідних секторів економіки України, та УСПП презентують оновлену програму «Платформа економічного патріотизму», котра чітко окреслює механізми реформування економіки України. Паралельно із нею підготовлений документ «Нова індустріалізація – реальний шанс для України», де йдеться про модернізацію промисловості, її технологізацію, переведення на стандарти і регламенти ЄС.

«Це має стати основою співпраці влади і бізнесу у 2019 році та передумовою для комплексних економічних реформ, яких вимагає ділова спільнота», – підсумував президент УСПП.