НТСЕР співпрацюватиме з Національною радою з відновлення України

Facebook Поділитись
НТСЕР співпрацюватиме з Національною радою з відновлення України

Національна тристороння соціально-економічна рада (НТСЕР) погодила пріоритетні напрямки діяльності в умовах воєнного стану. Зокрема, орган соціального діалогу тісно співпрацюватиме із новоутвореною Національною радою з відновлення України  від наслідків війни (указ Президента № 266/2022). 

Про це йшлося на засіданні Президії НТСЕР в Києві.

Роботодавці, профспілки та урядова сторона представлять план заходів, який корелюватиметься із  завданнями повоєнного розвитку держави.  Прийнято також рішення звернутися до Національної ради з відновлення з пропозицією активно залучати експертів НТСЕР до опрацювання законодавчих та ін. пропозицій.

За словами голови НТСЕР, президента Українського союзу промисловців і підприємців Анатолія Кінаха, вже надані кандидатури до робочих груп Національної ради з відновлення, вони погоджені, наразі триває організаційний процес.

Лідер ділової спільноти також розповів про зусилля НТСЕР щодо стабілізації внутрішньої соціально-економічної ситуації та міжнародної ізоляції країни-агресорки рф.

«Ми ведемо постійний моніторинг економічних наслідків війни – спільно із Національним банком України, урядом, кваліфікованими експертами. Відтак, свою діяльність у цьому році сконсолідуємо у кількох надважливих напрямках. Це збереження трудового потенціалу, соціальних стандартів, стимулів для підприємництва та ін.», - наголосив Анатолій Кінах.

 Збереження людського капіталу – одне із основних завдань. Рятуючись від наслідків нападу росії, Україну покинуло до 5,6 млн. наших співгромадян, ще 7 млн. стали внутрішніми переселенцями. До 40% працездатного населення втратило джерела доходу. До війни 52% українців не мали запасу фінансової міцності навіть на 2-3 місяці.

«Є прогноз ООН, і ми щиро сподіваємося, що він не збудеться, що до кінця 2022 року країну можуть залишити вже більше 8 млн. українців. Це за умови, що війна продовжуватиметься в найближчі місяці. Щоб цього не трапилося, нам потрібно разом з урядом представити зрозумілі і реальні до виконання програми забезпечення громадян житлом, швидку інтеграцію релокованих підприємств в життя регіонів, надання податкових стимулів для створення нових робочих місць», - переконаний голова НТСЕР.

Він вкотре наголосив на потребі збереження вже прийнятих фіскальних послаблень для бізнесу, що дають позитивні результати. Серед них нульовий акциз на пальне, відсутність штрафів і перевірок за несвоєчасну звітність чи сплату податків, спрощення митних процедур та ін. Проте є норми, що потребують корекції. Наприклад, питання критичного імпорту, до переліку якого внесено широку номенклатуру товарів, які аж ніяк не підпадають під потреби виробництва, оборони чи вирішення гуманітарних потреб. Наразі критичний імпорт охоплює 69% довоєнного, що шкодить національним виробникам.

«Підтримка бізнесу зараз важлива, як ніколи. Україні потрібно щомісяця від 5 до 7 млрд. доларів зовнішньої допомоги для оборони і виконання соціальних зобов’язань. Не всі кошти є безповоротною допомогою, 64% з них доведеться з часом повертати. Саме тому стабільна робота національної економіки є  таким же пріоритетом, як і захист територіальної цілісності і перемога над рф», - вважає Анатолій Кінах.

На міжнародному векторі НТСЕР за останні 2,5 місяці досягла значного прогресу в ізоляції рф. Ці ініціативи вже підтримала Асамблея соціально-економічної ради Франції,сесія Європейського соціально-економічного комітету, ведеться робота із міжнародною асоціацією соціально-економічних рад МАЕСРПІ щодо виключення росії з її членів.

За поданням українських роботодавців і профспілок Міжнародна організація праці встановила жорсткі обмеження щодо діяльності рф та її представників у МОП. Проведено попередні консультації з Businesseurope — це  найбільша і найвпливовіша бізнес-асоціація ЄС, що представляє 20 млн дрібних, середніх і великих європейських підприємств. Тим представникам європейського бізнесу, що мають хоч якісь економічні зв’язки з рф, вона рекомендує припинити їх, натомість посилювати співпрацю з українськими виробниками і надавачами послуг.

Таку ж роботу по своїй лінії проводить Федерація профспілок України. Про це повідомив її очільник Григорій Осовий.  Зусиллями федерації в містах Європи були проведені мітинги на підтримку України, є прогрес у виключенні рф з Міжнародної конфедерації профспілок.

Також Григорій Осовий акцентував на дорученні уряду щодо підготовки Трудового кодексу і запевнив, що НТСЕР та профспілки мають відповідні напрацювання. Представник урядової сторони в НТСЕР Ігор Дядюра підкреслив, що документ формуватиметься в тісних комунікаціях із соціальними партнерами, із врахуванням їх пропозицій.

За кілька днів Національна рада доопрацює і представить План заходів до кінця 2022 року із адаптацією під умови воєнного стану та співпраці із Національною радою з відновлення.