НТСЕР виступає за якісну підготовку Стратегії розвитку системи охорони здоров'я-2030

Facebook Поділитись
НТСЕР виступає за якісну підготовку Стратегії розвитку системи охорони здоров'я-2030

У рамках соціального діалогу Національна тристороння соціально-економічна рада (НТСЕР) готова долучитися до зусиль уряду по розробці Стратегії розвитку системи охорони здоров'я-2030.  Свої пропозиції надають і Об'єднання організацій роботодавців України, Український союз промисловців і підприємців.

Відповідні листи за підписом голови НТСЕР Анатолія Кінаха спрямовані на адресу Президента В.Зеленського, спікера парламенту Р.Стефанчука, Прем'єр-міністра Д.Шмигаля,  міністра охорони здоров'я В.Ляшка та секретаря РНБОУ О.Данілова.

Йдеться про виконання Указу Президента України N 369/2021 на відповідне рішення РНБОУ про невідкладні заходи щодо забезпечення громадян України медичною допомогою, прийняте ще в липні 2021 року.

“Ми підтримуємо необхідність розроблення та здійснення заходів в форматі Стратегічного плану розвитку системи охорони здоров'я населення на період до 2030 року. Рівень смертності в 2021 році перевищував рівень народжуваності: на 100 померлих було всього 48 новонароджених. У 2020 році народжуваність в Україні склала 293 тисячі людей, померло 617 тисяч (-324 тис. осіб), що свідчить про катастрофічну демографічну динаміку, яка стрімко погіршується”, - відзначається в означених листах.

Стратегію розвитку системи охорони здоров'я пропонується розробити з використанням міжнародного досвіду та методологічних рекомендацій ВООЗ.

Зокрема, першочергово слід представити ситуаційний аналіз в форматі Щорічної доповіді Кабміну про стан здоров'я населення та ефективність функціонування системи охорони здоров'я.

Має бути розроблена система обґрунтованого моніторингу. Ненадійні дані створюють довгострокові кошториси та мають непередбачувані наслідки.

Національна стратегія охорони здоров'я повинна базуватися на основі прозорих і систематичних консультацій з усіма зацікавленими учасниками, всіма сторонами соціального діалогу. Координуючим механізмом таких консультацій має стати Платформа моніторингу, оцінки і огляду Національної стратегії охорони здоров'я України - з використанням компетенцій і можливостей НТСЕР, галузевих і територіальних тристоронніх соціально-економічних рад.

Базовою необхідністю є наявність наукового супроводження даного процесу. В основу Стратегії також має бути покладено проголошену Президентом України Загальнонаціональну програму "Здорова Україна". Вона, по суті, передбачає формування нової парадигми охорони здоров'я: "Індустрія здоров'я" на противагу нинішній "Індустрії хвороб".

”При реалізації такого сценарію ми створимо передумови для ефективного розвитку людського та трудового потенціалу, а також закладемо фундамент для стрімкого соціально-економічного розвитку нашої країни”, - підсумовується у звернені.

Зазначається, що підставою для сформульованих вище пропозицій є напрацювання, здійснені за участю ООРУ, УСПП, Федерації профспілок України, Національної академії медичних наук України, Ліги страхових організацій України, Всеукраїнського об'єднання організацій роботодавців охорони здоров'я, представників фахових громадських організацій.

Покращення демографічної ситуації, розвиток людського капіталу, національного ринку праці - серед пріоритетів діяльності НТСЕР до 2023 року. 

Додаток