НТСЕР залучатиме представників Міжнародної організації праці до аналізу законопроєктів у сфері праці

Facebook Поділитись
НТСЕР залучатиме представників Міжнародної організації праці до аналізу законопроєктів у сфері праці

Національна тристороння соціально-економічна рада акумулює спільні зусилля уряду, роботодавців і профспілок щодо розвитку національного ринку праці, кореляції мінімальної зарплати із реальним рівнем життя.

Хронічні проблеми в економіці та системна тенденція деіндустріалізації призвели до втрати робочих місць та стали бар’єром для зростання добробуту українців. Рівень безробіття населення зріс у першому півріччі поточного року з 8,6% до 10,5%, від 7 до 9 млн. заробітчан постійно чи тимчасово працевлаштовані за кордоном.

На цьому наголосив голова НТСЕР Анатолій Кінах в рамках робочої зустрічі із Національним координатором Міжнародної організації праці в Україні Сергієм Савчуком.

За його словами, в проєкті держбюджету на 2022 рік знову представлені соціальні стандарти (мінімальна зарплата і т.д.), які, по-перше, не відповідають реальній вартості життя, по-друге, не обговорювалися із соціальними партнерами, не мають техніко-економічних обґрунтувань. Відтак, така ситуація продовжуватиме негативно впливати на якість життя українців, а також на конкурентоспроможність національних підприємств.

 Анатолій Кінах нагадав, що в програмі МОП «Гідна праця», учасниками якої стали всі соціальні партнери в Україні, було окреслено, що зміна цих показників може прийматися лише в режимі діалогу. Тому цим питанням потрібно приділяти більш ретельну увагу. Зокрема, голова НТСЕР запропонував спеціалістам МОП в Україні долучатися до незалежної експертизи/надавати висновки щодо законодавчих новацій у сфері праці і зайнятості, які розробляються в уряді чи парламенті.

«В рамках Національної ради діє відповідна експертна група. Ваші фахівці можуть або долучитися до її роботи, або ж надавати власні висновки до законопроєктів. Гадаю, що це значно підвищить ефективність останніх. Окрім того, критично важливо, щоб законодавство у даній царині відповідало Конвенціям МОП, які Україна ратифікувала і повинна дотримуватися», - зазначив Анатолій Кінах.

Сторони також обговорили підготовку засідання Президії НТСЕР, до участі в якому запрошений і Національний координатор С.Савчук, хід реалізації Програми гідної праці.

Нагадаємо, наприкінці 2020 року роботодавці, профспілки та уряд України уклали з Міжнародною організацією праці Меморандум про взаєморозуміння щодо впровадження Програми гідної праці для України на 2020 - 2024 роки.

Учасники підтвердили своє зобов’язання співпрацювати в імплементації згаданої Програми, погодженими пріоритетами якої є покращення соціального захисту і діалогу, досягнення інклюзивної і продуктивної зайнятості тощо.