Обмеження карткових переказів і їх граничні ліміти потрібно краще проаналізувати з точки зору економічної логіки - УСПП

Facebook Поділитись
Обмеження карткових переказів і їх граничні ліміти потрібно краще проаналізувати з точки зору економічної логіки - УСПП

Наміри Національного банку України щодо обмеження карткових переказів і запровадження граничних лімітів переказу грошей з карти на карту між фізичними особами (так звані операції P2P, person-to-person) потрібно краще проаналізувати з погляду економічної логіки. 

На цьому наголосили в Українському союзі промисловців і підприємців.

Зазначимо, що в проєкті рішення НБУ, що розробляється, планується, що ліміти на вихідні P2P-перекази можуть скласти 100 000 грн та 30 операцій на місяць для одного рахунку.

За даними регулятора, це вплине на 5%, решта і так вкладаються в озвучені ліміти.

УСПП переконаний, що такому кроку має передувати ґрунтовніший аналіз ситуації, зокрема, що стосується і волонтерської діяльності.

Обмеження на переказ коштів може суттєво ускладнити процес збору коштів для волонтерських організацій і благодійних фондів, особливо у період війни, коли потреби в фінансовій підтримці Сил оборони є дуже великими. Зменшення кількості доступних операцій для людей, які регулярно переказують кошти на різноманітні збори, і обмеження максимальної суми можуть знизити загальний обсяг зібраних коштів, що вплине на здатність організацій надавати допомогу тим, хто її потребує.

Щоправда, НБУ обіцяє перегляд окремих кейсів у бік збільшення лімітів - при наявності вагомих підстав.

«Введення обмежень справді може мати свої позитивні сторони, такі як запобігання фінансовим шахрайствам, відмиванню грошей і нелегальному ігровому бізнесу тощо. Однак необхідно забезпечити баланс між такими заходами безпеки та забезпеченням зручності і доступності фінансових послуг для населення і збереження волонтерської активності українців», – переконаний президент УСПП Анатолій Кінах.

В діловому союзі пояснили: P2P (Peer-to-Peer) перекази охоплюють широкий спектр фінансових транзакцій між фізичними особами, які не використовують традиційні фінансові установи. Це може включати поповнення балансу мобільного телефону, розділення витрат в таксі або ресторані, спільні подарунки та інші подібні операції, які зазвичай здійснюються за допомогою мобільних додатків або інтернет-платформ.

Важливою є чітка визначеність таких операцій, щоб уникнути непорозумінь і забезпечити правильну регуляторну практику.