ООРУ та ФПУ намагаються протидіяти зростанню безробіття

Facebook Поділитись
ООРУ та ФПУ намагаються протидіяти зростанню безробіття

Зростання безробіття, відсутність економічного поступу, зниження соціальних показників і гарантій вимагають самих невідкладних заходів.  Їх вирішено обговорити на засіданні Національної тристоронньої соціально-економічної ради  в найближчі терміни.  Про це днями йшлося на робочій зустрічі голови Об'єднання організацій роботодавців України, президента УСПП Анатолія Кінаха та голови Федерації професійних спілок України Григорія Осового. Серед інших питань обговорюватимуться відсутність статистичних даних про повернення трудових мігрантів, необхідність скорішої підготовки та реалізації  державної програми щодо повернення трудових ресурсів, а також подолання  дефіциту бюджету Державної служби зайнятості.

«На жаль, проект аналізу Держбюджету-2021 свідчить про занижені темпи зростання основних державних соціальних стандартів та гарантій. Зокрема, розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з 1 січня 2021 року становитиме лише 2270 грн., що вже на сьогодні в 2,2 рази менше за розмір фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розрахованого Мінсоцполітики у цінах серпня 2020 року (4886 грн.), а на початок 2021 року це співвідношення ще збільшиться. Формується бюджет пролонгації бідності, і роботодавці з профспілками мають висловити свою позицію його несприйняття», – коментує Анатолій  Кінах.

На погляд роботодавців і профспілок, і в проекті  Державного бюджету на 2021 рік, і в документі, який, за законами України, повинен його супроводжувати, але не підготовлений урядом – програма соціально-економічного розвитку на 2021 рік, мають бути зосереджені такі питання: неприпустимість   заниження соціальних стандартів і гарантій, недостатнє фінансування галузей, що фінансуються чи дотуються з бюджету (освіта, охорона здоров’я, вугільна промисловість тощо),  відсутність ефективних механізмів впливу на  розвиток економіки тощо.

Лідери роботодавців та профспілок вирішили також обговорити  проблему безстрокової акції протесту на Криворізькому залізорудному комбінаті, де висуваються  вимоги підвищення оплати праці та поліпшення її умов.

А.Кінах та Г.Осовий переконані, що  органи виконавчої влади долучаться  до засідання НТСЕР, щоб обговорити зазначені проблеми, ухвалити  відповідні рішення щодо виходу з кризової ситуації.

Роботодавці та профспілки домовилися й надалі координувати свою діяльність та спільні заходи з вирішення проблемних соціально-економічних та трудових питань в державі.