ОПК України потребує сучасної модернізації

Facebook Поділитись
ОПК України потребує  сучасної модернізації

Оборонно-промисловий комплекс України в умовах тих викликів,  які постали перед країною – війна на сході, необхідність  захисту суверенітету та територіальної цілісності, кризові явища в економіці, потреби  інтеграції в  світове, європейське співтовариство –  не в повній мірі виконує завдання набуття сучасної якості, техніко-технологічної модернізації, інноваційного переозброєння. По великому рахунку, в сфері відсутня якісна, така, що відповідає  потребам сьогодення,    стратегія модернізації, стратегія розвитку. Про таке  на УП міжнародній науково-практичній конференції «Проблеми координації воєнно-технічної та оборонно-промислової політики в Україні. Перспективи розвитку озброєння та військової техніки» говорив президент УСПП Анатолій Кінах. Конференція проходить в рамках міжнародної виставки «Зброя та безпека».

«Як розвинуті країни підходять до використання воєнного бюджету? 50% і більше витрачається на модернізацію, нову техніку, вдосконалення навичок її обслуговування. В нас це ледве 15-17%, натомість до 80% їде на поточне споживання. Це хибна пропорція, враховуючи невисокий рівень цифр взагалі.  Виходить, що  в умовах дефіциту бюджету ми його  використовуємо неефективно. Причини – неякісно складені програми розвитку, нерозуміння, що принцип планування в ОПК – довгостроковий, відсутність єдиної чіткої вертикалі влади, яка б опікувалася оборонно-промисловою сферою», – наголосив Анатолій Кінах.    

Він навів неприйнятний  приклад управління в сфері ОПК – провал програми  виготовлення кораблів корвет. В 2005р. було прийнято рішення про їх будівництво, в 2011р. мав з’явитися перший корабель, всього планували чотири. Але з-за нерозуміння, як фінансується виготовлення складних технічних споруджень, як швидко відбувається  моральне старіння та з інших причин корвет так і не побудований, проект заморожено.

«Можна сказати, що точка неповернення щодо виготовлення бойових кораблів пройдена, і це неприпустимо. Втрачені кадри, фінанси, довгострокові контракти з надійними партнерами – і це за відомої ситуації країни на морі… Щось подібне сталося з літаком Ан-70, ракетою «сапсан». Треба винести з цього прикрого досвіду належні уроки», – підкреслив глава УСПП.

 На його думку, найголовнішим завданням розвитку та вдосконалення сфери є побудова вертикалі ефективного державного управління в ОПК. Міжвідомча комісія з питань оборонно-промислового комплексу, створена згідно указу президента від 12.06.2015р.,  могла б працювати більш ефективно, її дії  –  більш помітними, а очолювати її мав хоча б віце-прем’єр-міністр. Точилися розмови навколо створення державного агентства з ОПК, які нічим не закінчилися.   

Треба ретельно переглянути та суттєво вдосконалити законодавче-нормативну базу. ВРУ вивела з-під заборони про приватизації низьку підприємств ОПК, але ще це не крок до надходження сюди приватних інвестицій. Рішучих змін потребує тема державно-приватного партнерства в сфері «оборонки», оскільки абсолютно очевидно, що державними коштами необхідні обсяги модернізації озброєнь та спецтехніки,  переоснащення війська    «не витягнеш».

Нарешті, Анатолій Кінах висловив глибоке переконання, що  оборонно-промислова політика має ключовим словом – промислова.  «Якщо говорити про співвідношення експорту і внутрішнього виробництва, державного оборонного замовлення, то останнього має бути в 1,5-2 рази більше. Саме тут можливість і армії, і національного виробника розвиватися як суб’єкти суверенної держави. В сфері ОПК треба вирішувати проблеми доступу  виробників до кредитних ресурсів, до критичного імпорту,  створювати для них стимули у вигляді реінвестування в розвиток, зменшувати податкове навантаження тощо. Лише вдихнувши кисень в індустріальну сферу, до якої  належить оборонна, лише надавши пріоритети економічному розвитку, наша країна зможе і перемогти ворога, і впевнено вступити в коло цивілізованих країн світу», – підсумував лідер промислової спільноти.