Пандемія – це іспит на дієздатність та ефективність держав

Facebook Поділитись
Пандемія – це іспит на дієздатність та ефективність держав

Пандемія коронавірусу міняє правила світової торгівлі, економічного та політичного життя, і Україна не може бути осторонь, будувати свою політику, не зважаючи  на це. Усі держави світу вдаються до заходів неприкритого  державного протекціонізму, і для цього є усі підстави – урядам необхідно зберегти внутрішні ринки,  платоспроможність населення і робочі місця,  підтримати національного виробника і конкурентоспроможність власних економік. Про це в ефірі одному з телеканалів говорив голова Антикризової ради громадських організацій, президент УСПП Анатолій Кінах.

«В таких умовах найбільші труднощі ляжуть на плечі перехідних економік, таких як українська.  Для нас це величезний іспит, в першу чергу  – інституцій державної влади. Йдеться не лише про економіку, в цілому про державну систему, яка опинилася  в лещатах більших ризиків, ніж в наших сусідів, що  мають серйозніший запас міцності. Це не означає, що українцям треба впадати у відчай – треба професійно, системно і деполітизовано провести діагностику тої ситуації, яку ми переживаємо, визначити найголовніші проблеми,  підготувати сучасні інноваційні програми подолання кризи і посткарантинного розвитку, і усі сили, резерви і політичну волю спрямувати на їх реалізацію», – переконаний він.

На його думку, на економіку тиснуть багато внутрішніх кризових  факторів, які почали діяти задовго до карантину – деіндустріалізація, безпрецедентна демографічна криза, відсутність доступу виробників до кредитних ресурсів, слабкий захист прав власника та інвестора,  мінімум підтримки у вигляді дієвих державних програм, стратегій імпортозаміщення та локалізації виробництв,  допомоги малому та середньому бізнесу тощо. Неприпустимо, що гострота і болючість  цих проблем до цього часу не спонукала  кабінет міністрів, парламент до підготовки актуальних антикризових програм і проектів, виконання яких забезпечить поступовий вихід економіки з скрутного становища.

Загальносвітові зовнішні фактори також зменшують шанси на швидке поновлення економік держав, що розвиваються, переконаний Анатолій Кінах.

«Такі обставини, як глобальні зміни клімату; екологічні проблеми, що можуть обернутися посиленням міграції з південних країн до північних; прориви в  роботі над штучним інтелектом, що можуть посилити безробіття; зміни на  світових торгових ринках; певне зниження ролі СОТ у контексті закритих кордонів і посиленої уваги урядів до національних виробників – ставлять величезні питання перед усіма країнами. Не можна бути слабкішими, треба негайно мобілізуватися і протиставити кризі поступовий підйом», – наголошує він.

За його словами, через значний спалах коронавірусу в США ця країні вдалася до надзвичайних заходів. Для врятування  економіки і підтримки населення тут зробили емісію в 2,8 трильйону доларів. Ця небачена сума, враховуючи доларизацію економік світу, може призвести до непрогнозованої інфляції будь-де і посилити світову  турбулентність. Чи може Україна захиститися від таких подій? Економічний патріотизм, підтримка національного виробника, державний протекціонізм – власне, все те, що робить влада в США і в Евросоюзі, має відбуватися і в Україні.

Анатолій Кінах підкреслив, що паралельно з проектом бюджету-2021 має бути затверджена програма соціально-економічного  розвитку на наступний рік, де пріоритетом буде зазначений промисловий підйом, становлення малого та середнього бізнесу. Державі потрібна антикризова економічна програма з посткарантинним розділом.

«Від абстрактного методу управління державою, її ресурсами і фінансами  треба негайно відмовитися. Чіткі програми і виконавча дисципліна щодо їх реалізації – лише так ми можемо щось поміняти на краще в нашій економіці, підняти якість  життя людей», – підсумував лідер ділової спільноти.