Перемовини Президента з керівництвом найбільшої інвесткомпанії світу BlackRock– важливий позитивний сигнал інвесторам

Facebook Поділитись
Перемовини Президента з керівництвом найбільшої інвесткомпанії світу BlackRock– важливий позитивний сигнал інвесторам

Президент України Володимир Зеленський та генеральний директор найбільшої у світі інвестиційної компанії BlackRock Ларрі Фінк обговорили можливість залучення державних і приватних інвестицій в Україну.

Український союз промисловців і підприємців вбачає в цьому важливий позитивний сигнал інвесторам і початок активної залученості іноземних капіталів в українську економіку.

Важливим, з огляду на кон’юнктуру, є механізм страхування інвестицій від військових ризиків.

«Тут будуть корисними консультації компанії BlackRock щодо створення відповідного фонду або ж інтеграцію цього завдання у фонд відновлення України, який і обговорювали на вищезгаданій зустрічі», - вважає президент УСПП Анатолій Кінах.

На його погляд, Україна має всі шанси стати найбільшим інвестиційним майданчиком світу та полем для впровадження нових нестандартних рішень. «План Маршалла» з полів конференції в Лугано на 750 млрд. доларів, перспектива конфіскації активів рф за кордоном і передачі їх на відновлення України (прогнозно біля 300 млрд. доларів) – це найбільш обговорювані, але не виключні ініціативи.

«Дуже багато говорять про повоєнне відновлення України, але варто розуміти, що нам потрібно відновлювати інфраструктуру – житлову, транспортну, енергетичну тощо – вже зараз. Сюди ж належить відбудова зруйнованих населених пунктів, шкіл, лікарень. Розмінування територій, з яких вибили окупантів, підтримка аграріїв, малого і середнього бізнесу, інвестиції в промисловість, декарбонізацію, відновлювані джерела енергії -  перелік можна продовжити. Економіка – це другий фронт, який маємо тримати сильним», - наголосив Анатолій Кінах.

Для цього є всі можливості: Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС, заявила про себе як сильну державу, здатну навіть під час війни виконувати свої міжнародні зобов’язання (експорт продукції АПК, електроенергії, домовленості з інвесторами, жодного оголошення дефолту).

За оцінками експертів, з метою відновлення на сучасних стандартах щороку Україна могла б освоювати значні прямі іноземні інвестиції – це без врахування грантової і іншої допомоги міжнародних партнерів на відбудову міст, доріг і т.д.

«Внутрішнє завдання – це ефективна боротьба із корупцією, реформа судової системи, злагоджена робота всіх складових антикорупційних органів. Тут має бути якісний прогрес. Також важливі стабільне податкове поле і збільшення масштабів кредитування бізнесу», - підсумував президент УСПП.

21 вересня відбудеться засідання ділового союзу, Антикризового штабу за участі представників уряду, НБУ, ВРУ, реального сектору економіки, на якому обговорюватиметься функціонування в умовах воєнного стану базових експортоорієнтованих секторів економіки, зокрема агропромислового та  гірничо-металургійного комплексів.