Перепис має бути не електронний, а за стандартами ООН та законами України

Facebook Поділитись
Перепис має бути не електронний, а за стандартами ООН та законами України

В УСПП, Антикризовій раді громадських організацій з тривогою поставилися до новини про необхідність  економії бюджетних  грошей на проведення перепису населення в 2020 р. і про наміри КМУ провести так званий електронний перепис, перш за все за даними мобільних операторів, інформації РАЦСів,  Пенсійного фонду тощо. Може, якусь інформацію про чисельність людей в такій спосіб і можна зібрати, але це не повноцінний перепис, який відповідає міжнароднім стандартам і законам України та  є необхідним  для прийняття рішень по розвитку держави в час соціально-економічної кризи, війни, складної демографічної ситуації та безпрецедентної трудової міграції. Такої думки дотримується ділова спільнота. 

«Є вимоги ООН – проводити перепис раз в 10 років, і Україна зобов’язалася їм відповідати. Однак останній раз таку інформацію всебічно збирали в 2001р., за часів мого прем’єрства. Тоді українців було трохи більше 47 млн. осіб.  Не володіти об’єктивною картиною стану населення майже 20 років – груба помилка держави, її треба негайно виправляти, але робити це на основі міжнародних стандартів, як це відбувається в усьому світі, як вимагає ООН, європейські структури. Без цього неможливо  вирішувати складні проблеми демографії, охорони здоров’я, припинення  трудової міграції, підтримки сім’ї, ефективного розвитку економіки, як і будувати стратегію державної політики за всіма напрямами життя суспільства та громадянина», – переконаний президент УСПП, голова Антикризової ради громадських організацій Анатолій Кінах.

Він нагадав, зо за останні роки Україна як за даними міжнародних досліджень (ООН, ВОЗ, ЄС), так і за вітчизняною статистикою входить в п’ятірку країн з самою високою динамікою скорочення чисельності населення. За 10 міс. 2019р. маємо невтішне співвідношення: на сто померлих припадає лише 53 народжених, населення країни скоротилося  на 200 тис. осіб. Неприпустимо високим є рівень трудової міграції. 1,5 млн. робітників і фахівців виїхало на заробітки в минулому році, всього ж на кордоном, за різними даними, перебуває 8-9 млн. українців.

«Перепис дає не лише чисельність населення, хоча і це дуже важливо знати. Він з’ясовує, якою в державі  є сім’я,  яке в домогосподарстві  джерело доходів, скільки є реальних безробітних,  скільки економічно пасивних людей, що в країні з рівнем освіти, якими є напрямки  міграції (це вкрай   важливо у зв’язку з ситуацією на Донбасі)   і багато інших – принципових для ефективного управління, планування сфери  соціальної політики, охорони здоров’я,  побудови державних стратегій і програм розвитку людського капіталу. Підмінити збір такої інформації ситуативними  електронними методами – це  зімітувати важливу державну справу. Це суперечить світовим  нормам і стандартам, цього не визнає ООН»,– наголосив лідер ділової спільноти.

В УСПП, Антикризовій раді громадських організацій закликали уряд відмовитися від сумнівних форматів, знайти необхідні ресурси і провести в 2020 році перепис, який відповідає міжнародним стандартам і законам Україні. Його результати мають стати об’єктивною основою для підготовки державних науково обгрунтованих системних стратегій і програм з подолання  демографічної кризи, зупинки трудової міграції і повернення наших працівників до дому.