Перша конференція промисловців США і України: підписано меморандум між УСПП та National Association of Manufacturers

Facebook Поділитись
Перша конференція промисловців США і України: підписано меморандум між УСПП та National Association of Manufacturers

Промисловці України та США провели першу велику онлайн-конференцію, присвячену повоєнній відбудові.  

Захід організовано Українським союзом промисловців і підприємців  спільно з Національною асоціацією виробників США (National Association of Manufacturers). Це найбільша громадська організація США, що об'єднує переважно великі американські компанії.

У конференції взяли участь такі гіганти американської індустрії як Microsoft, Siemens, U.S. Steel та ін. члени NAM, які працюють в Україні та Сполучених Штатах. З українського боку виступили високопоставлені українські урядовці, представники великого бізнесу. З вітальним словом звернулася посол України в США Оксана Маркарова.

«Дана конференція дуже важлива, бо стосується відбудови України. США є нашим надійним другом і партнером. Ми не тільки повинні бути готовими відбудувати те, що зруйноване війною, але й стати більш ефективними в економіці та ін. сферах», - зазначила пані Маркарова.

«Виробники продемонстрували непохитну підтримку України та засудили російську агресію», — сказав генеральний директор Національної асоціації виробників Джей Тіммонс.

Після російського вторгнення в Україну Рада директорів Національної асоціації виробників одноголосно проголосувала за засудження російського вторгнення в Україну та підтримку народу України. У резолюції висловлюється підтримка економічних і фінансових санкцій, запроваджених проти росії, і закликається до виходу рф зі Світової організації торгівлі та припинення постійного статусу нормалізованих торговельних відносин зі Сполученими Штатами.

«Ми підтримуємо президента Зеленського, український уряд і український народ, коли вони сьогодні захищають ці цінності та працюють над відновленням своєї країни в наступні роки», - підкреслив він.

Президент УСПП Анатолій Кінах, у свою чергу, подякував США за всебічну підтримку України, надання оборонного озброєння, фінансування тощо.

Photos by David Bohrer

Лідер української  ділової спільноти зазначив, що для перемоги над російським агресором велике значення має також стабільна робота економіки, збереження робочих місць, зростання загального добробуту громадян України.

Анатолій Кінах запросив американський бізнес, який ще не присутній на українському ринку, інвестувати в перспективні сфери ІТ, відновлення енергетичної інфраструктури, модернізацію промисловості, освіту.

«Це перша настільки масштабна конференція бізнесу України і США. З нашої точки зору, вона дозволить нашим партнерам дізнатися про реальну ситуацію в Україні, умови ведення бізнесу, наші пріоритети. І на такій основі формувати прямі зв’язки, шукати спільні інтереси, спільні проєкти, бізнес-плани, й таким чином активізувати економічну діяльність України», - зазначив президент УСПП.

За словами першого заступника міністра економіки України Дениса Кудіна, уряд надаватиме повну підтримку тим компаніям із США, які захочуть інвестувати в Україну, провадити тут економічну діяльність.

Photos by David Bohrer

Заступник міністра енергетики України Ярослав Демченков коротко окреслив ситуацію в енергетичному секторі, яка залишається непростою внаслідок чисельних атак російського агресора на критичну інфраструктуру.

«Нам потрібне обладнання для ремонту і відновлення пошкоджених підстанцій тощо, тут є значна перспектива для співпраці», - наголосив він.

Окрім посилення економічного співробітництва, кооперація бажана і можлива в освітній сфері.

Попри війну сфера освіти в Україні продовжує функціонувати в настільки нормальному режимі, наскільки це можливо. Навіть навпаки – труднощі із відключеннями світла, потребою перебувати в укриттях довгий час під час повітряних тривог тощо – зумовили кращу технологізацію навчального процесу, зробили його більш гнучким і креативним.

«Нам необхідно встановити прямі контакти із американськими виробниками, які працюють в Україні, щоб вони, можливо, допомогли із перекладом та адаптацією сучасних навчальних матеріалів в сфері професійно-технічної освіти. Друге – це співпраця між університетами України і США, обмін досвідом», - сказав перший заступник міністра освіти і науки України Андрій Вітренко.

З американського боку представники компаній Microsoft, Siemens підкреслили, що важливим є те, аби Україна досягла сталого прогресу в економіці, технологіях, і в цьому корпорації обіцяють свою підтримку.

Щоб офіційно закріпити зобов’язання американських виробників підтримувати Україну, NAM підписала Меморандум про взаєморозуміння з УСПП. Документ слугуватиме дорожньою картою співпраці між двома організаціями та окреслює ключові цілі та завдання партнерства. Так, на основі цього організована робота по підготовці  окремих заходів і проєктів на 2023 рік.

Національна асоціація виробників є найбільшою виробничою асоціацією в Сполучених Штатах, яка представляє малих і великих виробників у кожному промисловому секторі та в усіх 50 штатах. У виробництві зайнято понад 12,9 мільйона чоловіків і жінок, щорічний внесок в економіку США становить 2,81 трильйона доларів США, а також 55% досліджень і розробок у приватному секторі. NAM є потужним голосом виробничої спільноти.