Підключитися до газорозподільних систем для виробників біометану стане простіше

Facebook Поділитись
Підключитися до газорозподільних систем для виробників біометану стане простіше

Відновлення України, зокрема, енергетичної інфраструктури, промислового потенціалу повинне відбуватися через призму модернізаціїї і політики зеленого переходу.

Біоенергетика є актуальним напрямом як для того, щоб відповідати нормам і стандартам ЄС, так і для економії коштів, що витрачаються на традиційне паливо. За оцінками фахівців, біоенергетика в Україні зростає на 11% в рік.

Найбільшу перспективу – як в Євросоюзі, так і в Україні – має біометан. До 2050 року є можливості виробляти близько 20 млрд кубів в рік, що означає хороші перспективи до заміщення газу як на внутрішньому ринку, так і для експорту. Європейці планують замістити від 30 до 40% природного газу біометаном в найближчі два десятиліття.

Саме тому Український союз промисловців і підприємців послідовно виступав за створення умов для розбудови мережі біометанових заводів в Україні та спрощення їх приєднання до ГТС України, а також до газорозподільчих мереж.

«Ми зараз по ГТС транспортуємо природний газ, а в перспективі ми можемо качати український біометан на експорт. Важливо, щоби біометанові заводи мали також простий доступ до підключення до газорозподільчих мереж, забезпечуючи не тільки свої потреби, але й продаючи на ринку надлишок», - зазначили в діловому союзі.

На численні пропозиції бізнесу, НКРЕКП схвалила проєкт постанови щодо внесення змін до Кодексу газорозподільних систем у частині приєднання об’єктів виробництва біометану до газорозподільних систем, а саме уніфікації технічних умов. Документ оприлюднять на сайті регулятора з метою обговорення, отримання додаткових пропозицій.

Зазначимо, що в Україні готуються до запуску сім нових біометанових проєктів, які запрацюють уже цього року. Також на початку жовтня вперше поданий український біометан до ГТС України. За різними оцінками, вже цьогоріч Україна може вийти на об’єм виробництва та експорту на рівні 80-100 млн куб. м.

Раніше в УСПП підготували рекомендації для підприємств, які хочуть інвестувати в біометанові заводи. Зокрема, йшлося про підписання контрактів із надійними постачальниками сировини (ідеально – бути самому власником сировини з агропромислової сфери), співпрацю із спеціалізованими консалтинговими чи інжиніринговими компаніями для прорахунку, скільки біометану можна виробити, скільки коштуватиме такий завод, як швидко він буде окупатися, де його краще побудувати, де підключитися до газової мережі тощо.

Впровадження таких проєктів не тільки допоможе знизити залежність від імпортованого газу, але й створить нові робочі місця, сприятиме розвитку агропромислового комплексу та зробить українську економіку більш екологічною. Україні важливо скористатися цим шансом, аби зміцнити свою економічну самодостатність, гармонізувати політику в цій сфері із політикою ЄС, а також мати більше ресурсів на відновлення від наслідків війни з російським агресором.