Підприємці пропонують уряду розширити кількість регіонів для релокації

Facebook Поділитись
Підприємці пропонують уряду розширити кількість регіонів для релокації

Наразі таких є 9 – області в західній та центральній частині України.

Окрім того, Український союз промисловців і підприємців закликає Кабмін більш активно використовувати можливості індустріальних парків (ІП) для релокованих підприємств, надавати їм стимулюючі умови приєднання до інженерних мереж у разі збільшення виробництва, реалізації проектів з глибокої переробки сільгосппродукції тощо.

Зокрема, на час дії воєнного стану енергопостачальним компаніям варто не застосовувати для релокованих підприємств вимогу сплати нарахувань за додатково встановлену потужність споживання електроенергії.

Ці пропозиції увійшли до рішення за результатами засідання  УСПП і Антикризової ради громадських організацій, надісланого на адресу прем’єр-міністра Д.Шмигаля. Документ спільно напрацьовували більше 170 представників бізнесу, громадських експертних організацій, до виступів на засіданні долучилися урядовці, обласні військові адміністрації тощо.

Для структурованої роботи над створенням і розвитком мережі індустріальних парків вбачається за необхідне створити відповідну  державну установу – координатора. Також необхідно доопрацювати та прийняти «Стратегію розвитку індустріальних парків на період до 2030 року», у якій врахувати наслідки війни, критерії територіального розташування ІП, передбачити диференційовану підтримку транскордонних, високотехнологічних та агропромислових ІП тощо.

Нагадаємо, 22 травня Верховна Рада на засіданні схвалила два закони, які надають податкові та митні пільги для індустріальних парків. Змінами передбачає звільнення від ПДВ при імпорті нового обладнання, ввезеного в Україну учасниками індустріальних парків.

Проте потрібен чіткий механізм створення таких парків, завезення обладнання під цілі його роботи і т.д.

Крім того, УСПП переконаний, що економіка воєнного стану та повоєнного відновлення після нашої перемоги повинна передбачати відповідні пільги не просто для технопарків, але й всієї критично важливої промисловості. Це і переробка, і машинобудування, авіаіндустрія та ін. У даному контексті індустріальні парки будуть більш вигідні лиш тим, що в них буде спільна промислова інфраструктура плюс вигідні місця розташування (біля залізничних вузлів, портів, ближче до кордону з Євросоюзом тощо).