Підприємці звернулися до профільного комітету ВРУ, Мінфіну і ДПС щодо податкових новацій в період воєнного стану

Facebook Поділитись
Підприємці звернулися до профільного комітету ВРУ, Мінфіну і ДПС щодо податкових новацій в період воєнного стану

Податкові новації, запропоновані  депутатськими законопроєктами №7311, 7311-д  стали предметом обговорення в УСПП. До відповідного круглого столу долучилося більше 150 представників бізнесу і експертів, а співорганізатором виступили Громадська рада при Міністерстві фінансів України  та Громадська рада при  ДПС України.

За результатами обговорень ділова спільнота звернулася до голови профільного комітету ВРУ Д.Гетьманцева, міністра фінансів С.Марченка та в.о. голови ДПС України Т.Кірієнко із цілою низкою пропозицій щодо негайного врегулювання деяких проблемних питань оподаткування.

За даними УСПП, наразі досі не працює до 35-40% компаній, приблизно такий же відсоток і серед громадян, які втратили повністю чи частково джерела доходу. За підсумками 2022 року Світовий банк очікує падіння української економіки на 45,1%.

З початку війни за межі території України виїхали понад 5,5 млн. осіб, що також значно підриває національну економіку.

За період воєнного стану було прийнято 5 основних пакетів змін до податкового та іншого законодавства. Новації були позитивно сприйняті бізнесом.

Однак, вірно і те, що прийняті зміни мали численні концептуальні недоліки, що призвело до розбалансування фіскальної системи та митної політики, до необґрунтованого надання податкових та митних преференцій замість реальної допомоги суб’єктам господарювання.

Так, була запроваджена спрощена система оподаткування з особливостями, що передбачало сплату єдиного податку за ставкою 2%. Вона підтримала малий та мікробізнес, але при цьому для певних галузей мала негативний вплив.

Про це свідчать офіційні дані, оприлюднені ДПС України та Opendatabot.

Станом на кінець квітня на неї перейшло 39 тис. юридичних осіб та 161 тис. ФОПів.

Наступне різке скасування законопроєктом 7311-д певних преференцій  для платників, які перейшли на сплату єдиного податку за ставкою 2%, позбавляє їх можливості планування своєї діяльності.

Учасники круглого столу наполягають на забезпеченні реальної підтримки бізнесу, особливо який залишився працювати на загальній системі оподаткування.

По-перше, бізнес наполягає на необхідності широких обговорень з експертами та громадськістю законодавчих новацій. Прийняття законопроєктів у пришвидшеному режимі призводить до розбалансування податкового та митного законодавства. Водночас непрораховані преференції також є негативним фактором.

По-друге, майже всі учасники круглого столу наполягають на зменшенні навантаження на фонд оплати праці, що дозволить зберегти робочі місця та кваліфікований персонал, підтримати працівників, утримати трудові ресурси від міграції.

По-третє, необхідно запровадити звільнення від ПДВ або механізм відстрочення митних платежів для товарів критичного імпорту, поступово зберігаючи та розвиваючи політику імпортозаміщення та підтримки національного товаровиробника.

По-четверте, є актуальним питання підтримки експортерів шляхом відновлення процедур повернення бюджетного відшкодування. При цьому першочергово необхідно повернути ПДВ за заявами платників, поданих до лютого 2022 р. Багато платників податків позитивно сприйняли ідею бюджетного відшкодування ПДВ облігаціями внутрішньої державної позики.

По-п'яте, учасники круглого столу підкреслили існування проблематики підприємств, учасниками/засновниками яких є резиденти російської федерації та республіки білорусь. Зазначені підприємства потребують відновлення їх роботи з метою збереження робочих місць із паралельним обмеженням будь-яких виплат на користь таких резидентів з подальшим прийняттям рішення щодо виведення зі складу учасників/засновників осіб – резидентів держави – агресора та резидентів республіки білорусь. Відповідно, потребує врегулювання питання відносин з такими підприємствами їх контрагентів – резидентів України.

Законопроєкт № 7360 щодо особливостей податкового адміністрування податків під час дії воєнного стану був прийнятий ВРУ майже у пожежному порядку (Закон України від 12.05.2022 р. № 2244-IX). Він так і не пройшов належну експертизу експертного та бізнес середовища. Зазначений закон має низку суттєвих недоліків, які обумовлять значні проблеми для бізнесу на етапі його реалізації. Закон потребує доопрацювання.

Наразі УСПП пропонує:

1.    Створити спільну робочу групу з вирішення проблемних питань у сфері податкового та митного законодавства за участю експертів від УСПП, членів громадської ради при Міністерстві фінансів України, ДПС України, Міністерства фінансів України.

2.    Удосконалити положення Закону № 2244-IX, доповнивши його перехідними положеннями в частині реєстрації податкових, акцизних накладних.

3.    Забезпечити повернення бюджетного відшкодування для експортерів за періоди до лютого 2022 р. з поступовим відновленням бюджетного відшкодування по заявам платників податків, поданим за лютий-травень 2022 р., першочергово саме для експортерів – національних товаровиробників.

4.    Вирішити проблеми міграції трудових ресурсів та збереження робочих місць шляхом зменшення навантаження на фонд оплати праці.

5.    Запровадити звільнення від оподаткування товарів критичного імпорту. Для цього необхідно переглянути існуючий Перелік товарів критичного імпорту, затверджений постановою КМУ від 24.02.2022 р. № 153, саме для цілей оподаткування.

6.    Тимчасово, на період дії воєнного стану збільшити час для надання електронних сервісів та приймання електронних документів (пп. 69.18 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ) з 7-00 до 23-00.

7.    Тимчасово, на період дії воєнного стану призупинити дію постанови КМУ від 11.12.2019 р. № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

8.    Запровадити єдиний податковий період для подання податкової декларації з ПДВ за періоди лютий-травень 2022 р.