Підтримка ментального здоров'я працівників - ріст економіки: роботодавці, експерти і Держпраці обговорили спільні проєкти

Facebook Поділитись
Підтримка ментального здоров'я працівників - ріст економіки: роботодавці, експерти і Держпраці обговорили спільні проєкти

Повномасштабна військова агресія рф проти України окрім цілком видимих і відчутних руйнувань, фізичної загибелі людей, призводить також і до значного психологічного та емоційного навантаження на українців - незалежно від того, наскільки далеко вони від зони бойових дій.

Опитування свідчать, що стрес відчувають до 77% громадян, а серед молоді 25-35 років цей показник навіть вищий - 82%.

Приблизно 42% українців відчували потребу в психологічній допомозі минулого року, проте тільки 6% звернулися по неї - йдеться в дослідженні компанії Gradus.

Тому програми і проєкти із психосоціальної підтримки різних категорій населення - від безпосередньо військовослужбовців (які часто мають діагностований чи ні ПТСР) до цивільних громадян (молоді, дітей, працівників промислових підприємств тощо) є надзвичайно важливими.

 Турбота про ментальне здоров'я, психоемоційну безпеку працівників має стати частиною заходів, інтегрованих в загальну політику безпеки й здоров’я на роботі.

Про це йшлося на спільній онлайн нараді з питань впровадження психосоціальної підтримки за участі Держпраці, організацій роботодавців (у т.ч. сфери охорони здоров’я) та Українського союзу промисловців і підприємців.

Системна турбота про психічне здоров’я може запобігти травмуванню на роботі, зберегти кадровий потенціал, підвищити мотивацію і продуктивність, зазначили учасники наради.

“Дослідження показують, що ментальне здоров'я має прямий вплив на продуктивність праці. Тут є і значна економічна вигода: покращення працездатності працівників та зменшення витрат на охорону здоров'я”, - наголосив голова Держпраці І.Дегнера.

Він також навів дані опитувань, які підтверджують, що підтримка ментального здоров'я при оцінці нової роботи є важливою для 85% пошукачів.

Цей напрям роботи доволі новий для України, також потрібно враховувати реалії воєнного часу. Тому дієвими можуть стати програми на основі досвіду, з одного боку США, країн ЄС тощо, а з іншого - таких країн як Ізраїль, наприклад.

За підрахунками американських спеціалістів, кожен витрачений долар на підтримку ментального здоров'я працівників конвертується в 4 долари прибутку за рахунок покращення їх працездатності. А У Великій Британії місцеві компанії заощаджують 8 мільярдів стерлінгів щорічно, піклуючись про психоемоційний стан працівників.

Заступниця міністра економіки України Тетяна Бережна назвала цей напрям одним із важливих для розвитку вітчизняної економіки.

За її словами, за кордоном через війну перебуває 6,2 млн. наших біженців, ще 6 млн. - внутрішньо переміщені особи. У порівнянні із 4 кварталом 2021 року - у 4 кварталі 2023 року платників ЄСВ стало менше аж на 4 млн.

Такі цифри спонукають, по-перше, думати про збереження і розвиток трудового потенціалу, а по-друге - про підвищення продуктивності праці через організацію безпечних, комфортних умов працівникам та подальший ріст заробітних плат.

Напрацювання по проєкту із психосоціальної підтримки працівників представили заступник директора департаменту з питань праці Держпраці О.Коновалова та голова ради Всеукраїнського об'єднання організацій роботодавців охорони здоров'я С.Ханенко.

Основними компонентами проекту є підготовка інспекторів праці щодо адвокації психосоціальної підтримки на робочих місцях, розробка відповідних методичних матеріалів, запровадження відповідного механізму для роботодавців тощо.

С.Ханенко підкреслив, що ефективній реалізації проєкту сприятиме система вертикально інтегрованих моніторинго-тренінгових центрів і обласних програм. Також доцільним є впровадження Програми підвищення продуктивності праці, розробленої Мінекономіки спільно із компанією BetterMe.

Співпраця роботодавців, уряду, Держпраці та експертів в цьому напрямку триватиме.