Погіршення економічних прогнозів України можна не допустити низкою заходів для бізнесу та енергетики - УСПП

Facebook Поділитись
Погіршення економічних прогнозів України можна не допустити низкою заходів для бізнесу та енергетики - УСПП

Очікування Уряду щодо зростання української економіки погіршилися: прогнозоване зростання ВВП на 2024 рік знизилося з 4,6% до 3,5%. Прогноз на 2025 рік також скориговано вниз – з 6,8% до 2,7%.  При цьому і Міжнародний валютний фонд (МВФ) знизив свої прогнози щодо зростання економіки України на 2024 та 2025 роки, очікуючи зростання ВВП у 2024 році на рівні 2,5-3,5%, а в 2025 році – до 5%.

Основна причина цих змін – повномасштабна війна рф проти України триває, при цьому агресор  зруйнував ракетними обстрілами половину енергетичних потужностей нашої держави – пошкоджено близько 9 ГВТ.

Недоступність енергії негативно впливає на виробничі потужності, обмежує розвиток бізнесу та знижує привабливість для іноземних інвесторів.

Тому виходом є розбудова мережі малої маневреної генерації, локальні інвестиційні проєкти на місцях, залучення коштів у відновлювальну енергетику, окремі проєкти для енергоємних галузей промисловості тощо.

Про це йдеться в рекомендаціях Антикризового штабу та УСПП, надісланих за підсумками засідання з експертами на адресу РНБОУ, ВРУ, Уряду. Детальніше можна ознайомитися тут.

Серед іншого, АШ наполягає на розвитку місцевої енергетики на основі державно-приватного партнерства, орієнтовану на використання місцевих енергетичних ресурсів, зокрема можливості переробки відходів у енергоресурси та застосування наявної інфраструктури.

Зокрема, такі технологічні рішення вже  пропонують деякі компанії-члени УСПП.

Також на економічне становище України дуже впливають і внутрішні проблеми, такі як корупція, неефективне управління, що стримують економічне зростання.

Потрібне забезпечення захисту прав інвесторів, спрощення судових процедур та підвищення ефективності судової системи в цілому.

У січні-березні 2024 року Рада бізнес-омбудсмена отримала 345 скарг компаній стосовно зловживань державних органів, демонструючи зростання за кількістю скарг. Є чимало проблем в податковій, на митниці, кейси неправомірних перевірок (а відтак і тиску) на підприємництво тощо.

Бізнес погіршив свої економічні очікування. Відповідно до опитування НБУ, настрої українських підприємців зараз найгірші з початку року. Індекс очікувань ділової активності у червні знизився до 43,6 балів (раніше 48). Проблеми все ті ж – війна, обстріли рф інфраструктури, дефіцит електроенергії та кадрів.

На цьому фоні народні депутати продовжують обдумувати можливість підвищення податків для наповнення бюджету. Це може мати протилежні наслідки – зокрема, більший перехід бізнесу в тінь, вважають в Українському союзі промисловців і підприємців. Частина малого підприємництва може не витримати та закрити діяльність.

Натомість тут рекомендують навпаки – підтримати малий і середній бізнес через доступ до кредитів, субсидій та податкових знижок. Створення програм підтримки підприємництва, які сприятимуть розвитку нових бізнесів та збереженню існуючих, спрощення процедури отримання дозволів та ліцензій тощо.

З огляду на те, що Україна розпочала переговори про вступ із ЄС, наразі важливо формувати не тільки стабільну економіку під час війни, але й закладати основи її міцності та підвищення самодостатності в майбутньому.  

Для цього варто задуматися про оптимізацію державних витрат та збільшення прозорості в управлінні державними фінансами; продовжити процес децентралізації і надання більше повноважень та ресурсів місцевим громадам для вирішення локальних проблем (енергетика, інфраструктура).

Паралельно слід займатися на рівні держави пошуком нових ринків збуту для українських товарів та послуг, розвитком експортного потенціалу країни.

Незважаючи на значні виклики, з якими стикається українська економіка під час війни, існують реальні можливості для покращення економічних показників. Відновлення енергетичної інфраструктури, підтримка малого та середнього бізнесу, підвищення інвестиційної привабливості, ефективні реформи у державному управлінні та активне міжнародне співробітництво – це ключові кроки, які дозволять Україні подолати нинішні труднощі та забезпечити стабільне економічне зростання у майбутньому.