Представники українського бізнесу зустрілися із міністром закордонних справ України Андрієм Сибігою

Facebook Поділитись
Представники українського бізнесу зустрілися із міністром закордонних справ України Андрієм Сибігою

Промисловців та підприємців представив президент УСПП Анатолій Кінах. 

В діловому союзі зазначили, що підтримка державою українських виробників та експортерів, особливо в умовах воєнного стану, є вкрай необхідною, оскільки це потужне джерело для наповнення бюджету, росту економіки і відтак – зміцнення обороноздатності України.

Український союз промисловців і підприємців пропонує посилювати дипломатичну роботу щодо максимальної залученості  нашого бізнесу до тендерів в країнах ЄС, також в США, Канаді, подальшої гармонізації стандартів і регламентів з європейськими тощо.

«Економічна складова роботи наших посольств та представництв за кордоном дуже важлива. Пошук нових ринків збуту, партнерів, інвесторів, у тому числі в проєкти із відбудови – спільна справа як для Уряду, так і для безпосередньо бізнесу», - наголосив Анатолій Кінах.

У тому числі, в даному напрямі має підсилювати свою роботу Управління підтримки експортерів/ Рада експортерів та інвесторів при МЗС України.

Підприємці також ефективно оцінюють роботу міжурядових комісій з питань торгівельно-економічного співробітництва із країнами-партнерами. На їх майданчиках вирішуються питання спрощення митних процедур, запуску спільних підприємств, залучення інвестицій та ін.

Також варто оптимізувати терміни повернення валютної виручки експортерам, адже від цього залежить успішність виконання ними зовнішніх контрактів та масштабування своєї присутності на зовнішніх ринках. Нагадаємо, у липні Національний банк за наполяганням УСПП та інших бізнес-організацій збільшив із 90 до 120 днів граничні строки розрахунків за операціями з експорту деяких видів аграрної продукції.

«В умовах війни економічна стійкість – це ключ до нашої обороноздатності», - погодився міністр.

Окремо учасники зустрічі обговорили плани розвитку співпраці в рамках публічної та культурної дипломатії, що підсилить міжнародний імідж України.

Діалог дипломатів і бізнесу обіцяє бути регулярним, зазначили в МЗС України.