Президент УСПП Анатолій Кінах обговорив з очільником делегації України в ТКГ Леонідом Кравчуком економічні та гуманітарні аспекти реінтеграції Донбасу

Facebook Поділитись
Президент УСПП Анатолій Кінах обговорив з очільником делегації України в ТКГ Леонідом Кравчуком економічні та гуманітарні аспекти реінтеграції Донбасу

Відновлення інфраструктури Донбасу, створення умов для приваблення інвестицій, активізація ділового життя в прифронтових зонах тощо – повинні стати складовою політики України по реінтеграції окупованих територій за участю влади та широкої громадськості, бізнесу.

Про це йшла мова на зустрічі президента УСПП, голови Антикризової ради громадських організацій України Анатолія Кінаха із новопризначеним представником України в Тристоронній контактній групі (ТКГ)з питань Донбасу Леонідом Кравчуком.

Зокрема, сторони підкреслили важливість модернізації промислової інфраструктури, що дає робочі місця, житлово-комунального фонду, доступу громадян до якісної медицини, освітніх послуг. Також на Донбасі слід впроваджувати сучасні фінансово-економічні механізми господарювання, стимулювати мале і середнє підприємництво. Це дасть змогу поліпшити економіку регіону та якість життя наших громадян,  укріпить проукраїнські позиції тих з них, хто проживає на тимчасово непідконтрольних Україні територіях.

«Стратегія реінтеграції та відновлення територіальної цілісності України складається з багатьох аспектів: паралельно із політичними, дипломатичними зусиллями на міжнародній арені повинні бути кроки з боку України, як держави, що має чіткий план повернення контролю над своїми територіями і безумовно державним кордоном, та незалежно від того, на якому етапі реалізації цього плану перебуває – піклується про своїх громадян – по обидва боки лінії розмежування. Це потужний об’єднавчий момент: Україна свого не віддасть і своїх не покине», - наголосив Анатолій Кінах.

Леонід Кравчук та Анатолій Кінах зазначили на необхідності співпраці влади і бізнесу у цьому напрямі. Підприємництво готове на консолідацію зусиль, інтенсифікацію державно-приватного партнерства в частині відновлення інфраструктури регіону. Промислово-підприємницька спільнота здійснюватиме широку промоцію програми розвитку Донбасу також на міжнародному рівні, адже потрібна і грантова допомога, і портфельні інвестиції. Такі проекти вже є.

До прикладу, у школі №2 м. Авдіївка Донецької області тривають реконструкції та переоснащення в рамках проекту, який реалізує обласна та місцева державні адміністрації, Центральне агентство управління проектами Республіки Литва за підтримки Євросоюзу та УСПП. Загальна його вартість – більше 63 млн. грн. 

«Подібних проектів має стати більше. Бізнесова громада України і надалі шукатиме можливості для Донбасу. Загалом проведення послідовної на державному рівні соціально-гуманітарної політики  в регіоні дуже важливе – це переконливий аргумент для його мешканців і для міжнародних партнерів», - каже президент УСПП.

Сторони погодили подальшу співпрацю, у тому числі через постійні контакти, врахування пропозицій бізнес-спільноти, використання напрацювань Національного форуму «Трансформація України».

Нагадаємо, останній об’єднав духовенство, бізнес, представників парламенту, міжнародних партнерів, волонтерських організацій України навколо розробки концепції Стратегії трансформації України в сильну європейську державу, реалізації нею Копенгагенських критеріїв. У Верховній Раді України діє однойменне депутатське об’єднання, що просуватиме ідеї форуму в нормативній площині, налагоджуватиме співпрацю із парламентами західних країн-партнерів.